Michaela Mozolányová Rôzne

Deti sa pokúsia prekonať rekord: Celoslovenský čitateľský maratón aj v Novohradskej knižnici

Zajtra v rovnakom čase sa bude v rôznych miestach Slovenska čítať. Šesť hodinový detský marátón v čítaní prebehne aj v našej knižnici.

Ilustračný obrázok k článku Deti sa pokúsia prekonať rekord: Celoslovenský čitateľský maratón aj v Novohradskej knižnici
Zdroj: TASR

Čítanie podnecuje obrazotvornosť, fantáziu, obohacuje slovnú zásobu, ovplyvňuje životné hodnoty a rozvíja osobnosť. Čítanie poskytuje deťom zmysluplnú činnosť vo chvíľach voľna. Cieľom maratónu je vzbudiť u čo najväčšieho množstva detí záujem o činnosť, ktorú v posledných rokoch vytláčajú moderné technické zariadenia od televízora cez počítač až po najnovšie mobily.

„Novohradská knižnica po minuloročnom úspechu celoslovenského projektu „Čítajme si…“ a prekonaní slovenského rekordu o Najpočetnejší detský čitateľský maratón, sa na základe výzvy Slovenskej asociácie knižníc a Spolku slovenských knihovníkov rozhodla zapojiť a pokračovať v tradícii tohto podujatia,“ povedala riaditeľka Novohradskej knižnice v Lučenci, Dáša Filčíková. Podujatie sa uskutoční 5 júna. v rozprávkovej miestnosti oddelenia detí Novohradskej knižnice.

Deti účastné maratónu budú čítať knihu, ktorej titul vyberie Novohradská knižnica. Každý zapojený čitateľ prečíta jednu stranu. Simultánne čítanie bude v Novohradskej knižnici ako aj vo všetkých mestách Slovenska prebiehať v ten istý deň a v presne určenom čase od 09.00 do 15.00 hodiny.

Z histórie

Projekt Čítajme si vznikol v roku 2008. Linka detskej istoty pri SV UNICEF v spolupráci so slovenskými knižnicami usporiadala ustanovujúci čitateľský maratón, aby jeho pokračovaním mohol byť v ďalšom roku pokus o jeho prekonanie. Deti sa tešia aj z čítania aj z prekonávania rekordov. Miestom čítania sú školy, knižnice, Miestne či Obecné úrady alebo Domy kultúry. Krstnou mamou projektu je od začiatku pani Oľga Feldeková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM