Ľubomíra Karmanová Správy

Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Lučenci a kedy dosiahne maximum?

Nevšedný jav, ktorý už vopred púta veľkú pozornosť. Už onedlho nás aj v Lučenci čaká čiastočné zatmenie Slnka. Ako bude toto vesmírne divadlo vyzerať a kedy presne k nemu príde v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Divadlo na oblohe: Aké veľké zatmenie nastane v Lučenci a kedy dosiahne maximum?
Zdroj: TASR

Prírodný úkaz známy už medzi našimi predkami, pri ktorom prekryje Mesiac Slnko, nastane už tento piatok. Dochádza k nemu, keď sú Slnko, Mesiac a Zem na jednej priamke. Nie z každej časti našej planéty si ho ale ľudia môžu vychutnať rovnako.

Úplné zatmenie

Ako nám vysvetlil Pavol Rapavý z Rimavskosobotskej hvezdárne, Maximálna dĺžka 2 min. 47 s. nastane v Nórskom mori, asi 400 km východne od Islandu. Z pevniny ho bude možné vidieť len z Faerských ostrovov a juhozápadnej časti Špicbergov, kde Mesiac Slnko zakryje na 2,5 minúty. Na týchto miestach budú úplné zatmenie pozorovať aj dve slovenské expedície. „Pri úplnom zatmení je viditeľná striebristá koróna, najvrchnejšia vrstva slnečnej atmosféry, ktorej teplota dosahuje milión kelvinov,“ vysvetľuje P. Rapavý.

Ako ďalej dodal, pozorovania získané pri úplnom zatmení sú jedinečné a nie je ich možné získať pozemskými ďalekohľadmi ani z kozmických sond. Takýto úkaz nie je možné vidieť zo žiadnej planéty slnečnej sústavy.

V Lučenci 60%

V Lučenci v maximálnej fáze Mesiac zakryje Slnko na 60 % a keďže to bude v jeho hornej časti, bude sa nám zdať, akoby sa Slnko na nás usmievalo.

„Zatmenie začne na severozápadnom okraji našej dennej hviezdy a skončí na severovýchodnom. Začiatok zatmenia nastane o 9 h 41 min, maximálna fáza o 10 h 50 min a Mesiac slnečný kotúč opustí o 12 h 01 min.,“ prezradil Rapavý.

Pán Rapavý nám prezradil aj ďalšie zaujímavosti o zatmení. Naposledy bolo zatmenie Slnka od nás pozorovateľné 4. 1. 2011 (72 %) a nasledujúce bude až 10. 6. 2021, no to z neho Mesiac zakryje len 4 %. Výraznejšie zatmenia nás potom čakajú až 25. 10. 2022 (35 %) a 12. 8. 2026 (86 %). Najbližšie úplné zatmenie z územia Slovenska uvidíme až v roku 2135. Preto si tento jav nenechajte újsť. Ak si ho chcete zaznamenať riaďte sa radami odborníka.

"Pri pozorovaní musíme byť mimoriadne opatrní, aby sme si nepoškodili zrak, bežné slnečné okuliare v žiadnom prípade nestačia. Použime dostatočne tmavý filter (zváračské sklo č. 12 – 14), často odporúčané diskety, CD-čka či začadené sklíčka sú nevhodné, pretože prepúšťajú veľa infračerveného žiarenia. Ideálna je vizuálna fólia Astrosolar alebo z nej zhotovené špeciálne okuliare, ktoré majú v každej hvezdárni,“ radí na záver P. Rapavý.

 Ak si chcete tento fascinujúci jav zaznamenať, prečítajte si, ako fotiť zatmenie Slnka.

A ak sa vám to aj podarí, zašlite nám vaše zábery na mailovú adresu pavlovicova@global24.sk a podeľte sa o ne s ostatnými.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM