Správy

Dobrá správa pre rodičov: Deti do 15 rokov môžu cestovať bezplatne!

Od nového roka je bezplatná preprava pre žiakov základných škôl podľa osobitného predpisu, najneskôr do 15. roku veku s trvalým alebo prechodným pobytom v meste Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre rodičov: Deti do 15 rokov môžu cestovať bezplatne!
Zdroj: Boris Macko

Mesto Lučenec spoločne so Slovenskou autobusovou dopravou, Lučenec, a. s., prichádza s novinkou v podobe bezplatného cestovania pre deti do 15 rokov.

Bezpečne a ekologicky

Cieľom je zatraktívniť cestovanie MHD tak, aby cestujúci prirodzene preferovali cestovanie hromadnou dopravou, aby MHD bola spoľahlivá, kvalitná, bezpečná a dostatočne rýchla a v konečnom dôsledku nepochybne aj ekonomicky a ekologicky výhodná.

„Chceli by sme mať naše mesto bezpečnejšie a čistejšie. Zvýšením počtu prepravených osôb v mestskej autobusovej doprave, ktorá je ekologickejšia a efektívnejšia ako individuálna doprava, predpokladáme aj zníženie počtu osobných automobilov v meste, z čoho následne vyplýva zníženie znečistenia ovzdušia, vrátane zníženia emisií a skleníkových plynov. Vytvoria sa základné predpoklady pre optimalizáciu statickej dopravy v meste. Naším zámerom je urobiť mestskú dopravu atraktívnejšou s cieľom, aby sa cestujúci vrátili do prostriedkov MHD a videli v nej reálnu alternatívu individuálnej dopravy,“ povedala primátorka mesta Alexandra Pivková.

V OBRAZOCH: Zrekonštruovaná autobusová stanica v Lučenci
20
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Do školy bez auta

To, že sa deti do dovŕšenia 6 roku veku môžu bezplatne prepravovať s osobou s platným cestovným lístkom, to sme už vedeli. Po novom bude platiť bezplatná preprava pre žiakov základných škôl podľa osobitného predpisu, najneskôr do 15. roku veku s trvalým alebo prechodným pobytom v meste Lučenec.

Bezplatná preprava sa týka aj žiakov základných škôl podľa osobitného predpisu najneskôr do 15. roku veku, ktorí navštevujú základnú školu zriadenú na území mesta Lučenec.

„Týmto návrhom chceme vyjsť v ústrety rodičom. Ak deti splnia dané podmienky, už nebudú musieť voziť svoje ratolesti do školy osobným motorovým vozidlom,“ dodala Alexandra Pivková.

Rýchlo vybavíte

Žiak, uplatňujúci si nárok na bezplatnú dopravu musí byť držiteľom dopravnej karty vydanej SAD Lučenec. Nárok na bezplatnú dopravu si cestujúci uplatňuje na predajnom mieste dopravcu – Infocentrum na autobusovej stanici v Lučenci, Ulica Mieru 5705.

„Nárok na bezplatnú dopravu je potrebné aktivovať na dopravnej karte SAD Lučenec, ktorú už vlastnia. Nie je povinnosť zakúpenia novej čipovej karty. Manipulačný poplatok za aktivovanie zľavy je 1 euro. Žiaci, ktorí nie sú držiteľmi dopravnej karty, si musia požiadať o vydanie novej dopravnej karty,“ informovala Radka Segečová z SAD Lučenec.

K vybaveniu novej dopravnej karty je potrebné priniesť: vyplnenú žiadanku, fotografiu 3 × 3,5 cm, občiansky preukaz zákonného zástupcu žiaka, poplatok za dopravnú kartu 3,20 €, manipulačný poplatok 1,– €.

Vybavovanie žiadostí o zápis nároku na bezplatnú dopravu začalo od 02.01.2018 na predajnom mieste dopravcu. Bezplatnú dopravu môže žiak využívať okamžite.

V platnosti ostáva bezplatná preprava držiteľa preukazu ŤZP a ŤZP-S, vrátane invalidného vozíka, sprievodcu alebo vodiaceho psa. Ak zrakovo postihnutého držiteľa preukazu ŤZP-S sprevádza súčasne sprievodca a vodiaci pes, bezplatná preprava sa poskytuje len jednému z nich.

Platiť v MHD nemusí rodič s detským kočíkom s dieťaťom, ako aj občania nad 70 rokov veku. Podmienkou bezplatnej prepravy je zakúpenie evidenčného cestovného lístka.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM