Michaela Mozolányová Rôzne

Dobrovoľníci v Lučenci: Nad týmto všetkým si vyhrnú rukávy, pridáte sa?

Od pondelka 16. septembra do soboty 21. septembra majú možnosť ľudia v Lučenci a ďalších spoznať svet dobrovoľníctva a stať sa jeho aktívnou súčasťou.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci v Lučenci: Nad týmto všetkým si vyhrnú rukávy, pridáte sa?
Zdroj: Dnes24.sk

Úpravu Kalvínskeho cintorína, Starého židovského cintorína, Parku Boženy Slančíkovej-Timravy a dvora Novohradskej knižnice si naplánovali dobrovoľníci v Lučenci tento týždeň. Ako povedal spoluorganizátor aktivít, architekt Ivan Siláči z Občianskeho združenia Young folks, v rámci Týždňa dobrovoľníctva 2014 (16. – 22. 9.) sa snažia osloviť čo najväčší počet dobrovoľníkov a zveľadiť a skrášliť svoje okolie.

Organizátori v Lučenci odkázali všetkým obyvateľom a priateľom mesta, aby prišli zanechať svoje odtlačky na veciach, ktoré sú dôležité. Počas kampane Týždeň dobrovoľníctva 2014 chcú s nimi aktívne meniť veci, ktoré ich trápia vo vlastnom okolí. V Lučenci je hlavným koordinátorom kampane Občianske združenie Young folks, ktoré sa zaoberá problematikou verejného priestranstva a snaží sa prispievať k tomu, aby bol Lučenec o niečo krajší. „V tomto roku sa nám podarilo zapojiť do podujatia viacero organizácií. Musím spomenúť najmä mesto Lučenec, OZ Za dôstojný život a Gymnázium B. S. Timravy. Vďaka patrí ale aj všetkým ostatným, čo sa zapoja do tohto týždňa a pomôžeme tomu, aby prostredie, v ktorom žijeme, bolo krajším," povedal Siláči.

V utorok začnú dobrovoľníci upravovať Kalvínsky cintorín, ktorý domáci poznajú ako starý cintorín pri mestskom cintoríne. V stredu to bude starý židovský cintorín na Moscáryho ulici. Štvrtok a piatok sa zamerajú na park B. S. Timravy na Haličskej ceste a v sobotu na Dvor Novohradskej knižnice, ktorý nesie názov Priestor – galéria súčasného umenia. „Každý deň začíname približne o 09:00 hodine a radi privítame aj nových záujemcov o dobrovoľníctvo. Byť dobrovoľníkom je spôsob práce, kde odmenou nie sú peniaze, ale pocit, že niečo dobré pre svoje okolie robíme. Prispievame tak k vytváraniu vzťahu k samotnému miestu a mestu, ktorý sa v nás postupne stráca. Zároveň je dobrovoľníctvo cenené aj na trhu práce pri hľadaní zamestnania," povedal koordinátor OZ Young folks.

Program je celotýždňový. „Dúfame že aspoň jeden deň si každý z vás nájde čas a pripojí sa k dobrovoľníkom v daných lokalitách, alebo sám zrevitalizuje okolie v ktorom žije,“ dodal na záver Siláči. Bližšie informácie o podujatí, jednotlivých lokalitách môžete nájsť na FB stránke YOUNG FOLKS LC. Na uvedenej stránke máte možnosť aj prispieť svojimi fotkami či nápadmi ako ste vy skrášlili miesta v ktorých žijete.

Harmonogram činností počas Týždňa dobrovoľníctva 2014

  • 16. september – Kalvínsky cintorín (Starý cintorín pri mestskom cintoríne)
  • 17. september – Starý židovský cintorín (Moscáryho ulica)
  • 18. a 19. september – Park B.S.Timravy (Haličská cesta)
  • 20. september – Priestor – galéria súčasného umenia (Dvor Novohradskej knižnice)

Zdroj: TASR/Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Týždeň dobrovolníctva Lučenec
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM