Michaela Mozolányová Rôzne

Dobrovoľníci v Lučenci zanechávajú svoje odtlačky: Pozrite ako sa činili v starom Kalvínskom cintoríne

Program aktivít Týždňa dobrovoľníctva je práve v polovici. Počas utorka a stredy dobrovoľníci pracovali v Kalvínskom cintoríne v Lučenci a od dnes ich môžete nájsť v Parku B.S. Timravy.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci v Lučenci zanechávajú svoje odtlačky: Pozrite ako sa činili v starom Kalvínskom cintoríne
Zdroj: Dnes24.sk

Týždeň dobrovoľníctva slávnostne odštartoval spolu s Európskym týždňom mobility 16. septembra. Organizátori v Lučenci odkázali všetkým obyvateľom a priateľom mesta, aby prišli zanechať svoje odtlačky na veciach, ktoré sú dôležité.

Počas kampane Týždeň dobrovoľníctva 2014 chcú s nimi aktívne meniť veci, ktoré ich trápia vo vlastnom okolí. V Lučenci je hlavným koordinátorom kampane Občianske združenie Young folks, ktoré sa zaoberá problematikou verejného priestranstva a snaží sa prispievať k tomu, aby bol Lučenec o niečo krajší. „Program aktivít je práve v polovici. Počas utorka a stredy dobrovoľníci pracovali v Kalvínskom cintoríne v Lučenci a od dnes ich môžete nájsť v Parku B.S. Timravy,“ povedal spoluorganizátor aktivít, architekt Ivan Siláči z Občianskeho združenia Young folks.

Zatiaľ za nimi vidieť poriadny kus práce. Za dva dni sa približne 20-tke dobrovoľníkov podarilo v starom Kalvínskom cintoríne očistiť a sprístupniť 5 historicky cenných hrobiek významných lučeneckých rodín. V minulosti bol nim ťažký prístup pre kopy odpadu a najmä divoko rastúcej zeleni, ktorá sa zmocnila týchto pamiatok. „Za dva dni v cintoríne sa nám podarilo vyviesť komunálneho odpadu za tri kontajnery a približne 5 kontajnerov krovín a agresívnych popínavých rastlín, ktoré znemožňovali vnímať tieto stavby. Sme nesmierne radi že oddnes už človek môže bez obáv pristúpiť k týmto pamiatkam, ktoré sú roky ukryté za radovými garážami pri cintoríne,“ povedal Siláči.

Dobrovoľníci vo svojich aktivitách nekončia, dnes a zajtra ich môžete nájsť v Parku B.S.Timravy pri gymnáziu a v sobotu sa spoločne s Galériou Priestor postarajú o revitalizáciu dvora Novohradskej knižnice, kde budú odhaľovať pôvodnú 160 ročnú dlažbu. „Každý deň začíname približne o 9:00 hodine a radi privítame aj nových záujemcov o dobrovoľníctvo. Byť dobrovoľníkom je spôsob práce, kde odmenou nie sú peniaze, ale pocit že niečo dobré pre svoje okolie robíme. Prispievame tak k vytváraniu vzťahu k samotnému miestu a mestu, ktorý sa v nás postupne stráca. Zároveň je dobrovoľníctvo cenené aj na trhu práce pri hľadaní zamestnania.“ informoval ďalej Ivan Siláči, hlavný koordinátor OZ YOUNG FOLKS LC.

Foto: I. Siláči

Dobrovolníci v Lučenci zanechávajú svoje odtlačky
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM