Správy

Dobrý sluha, ale zlý pán: Mobily a tablety môžu spôsobiť problémy vo vzťahoch

Mobilné telefóny, tablety či notebooky sú s nami v každej chvíli. Stali sa našimi spoločníkmi a pomocníkmi. Nezriedka sa však stanú aj príčinou partnerských sporov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrý sluha, ale zlý pán: Mobily a tablety môžu spôsobiť problémy vo vzťahoch
Zdroj: Pixabay.com

Digitálna doba priniesla množstvo výhod. Jednou z nich je aj možnosť byť v neustálom spojení s blízkou osobou. Avšak podľa štúdie spoločnosti Kaspersky Lab má to aj svoju odvrátenú tvár a digitálne zariadenia môžu poriadne otriasť partnerskými vzťahmi. Väčšina sporov vzniká v momente, keď partner venuje svojmu zariadeniu väčšiu pozornosť ako svojej polovičke.

Digitálne zariadenia môžu aj pomáhať

Páry dnes často používajú zariadenia a internetové služby, aby posilnili svoj vzťah a 8 z 10 ľudí vždy zostáva v kontakte so svojím partnerom online, keď nie sú spolu a 62 % potvrdilo, že komunikácia prostredníctvom zariadení a internetu im pomáha cítiť blízkosť svojho partnera. Platí to najmä pre tie páry, ktoré spolu nežijú v jednej domácnosti (75 %).

Táto digitálna oddanosť sa týka aj samotného zdieľania, keďže 53 % ľudí tvrdí, že ich vzťah sa zlepšil, odkedy zdieľajú svoje online aktivity, vrátane prístupov k účtom a zariadeniam. Aj to však môže mať svoje negatíva, ktoré je potrebné zvážiť.

Výskum zistil, že používanie zariadení môže viesť k hádkam medzi blízkymi, a to z rôznych dôvodov – k tým najčastejším patrí nadmerné používanie zariadení alebo kybernetická bezpečnosť. Napríklad, 51 % ľudí sa priznalo k hádke kvôli používaniu zariadenia počas spoločného stolovania alebo rozhovoru.

Viac ako polovica (55 %) respondentov mala s partnerom konflikt z dôvodu nadmerného času stráveného na zariadení.

Toto percento je ešte vyššie (58 %) pre páry, ktoré spolu žijú v jednej domácnosti v porovnaní s 49 % tých, ktoré sú vo vzťahu, ale žijú oddelene.

Hádka pre vybitú batériu

Nadmerné používanie zariadení však nie je jediným dôvodom sporov medzi partnermi. Zdrojom nezhôd vo vzťahoch môže byť nepochybne aj samotný prístup k zariadeniam. Štvrtina respondentov (25 %) sa napríklad nevedela dohodnúť, kto je na rade v používaní zariadenia. Búrku vo vzťahoch spôsobilo tiež zabudnuté dobitie zariadenia (45 %), alebo jeho strata (28 %).

Čoraz viac párov sa stretáva aj s problémami spôsobenými bezpečnostnými hrozbami. Takmer štvrtina (24 %) párov sa pohádala po tom, čo jeden z nich infikoval zariadenie malvérom a u 19 % prípadov vznikla hádka po tom, čo partner prišiel omylom alebo kvôli infekcii spôsobenej kybernetickou hrozbou o finančné úspory. Pravdepodobnosť vzniku hádky pre vyššie spomínané problémy je prirodzene vyššia u párov, ktoré si navzájom zdieľajú zariadenia. To len zdôrazňuje fakt, že pokiaľ ide o moderné vzťahy, môžu byť zariadenia priateľmi i nepriateľmi.

Foto: ilustračné

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM