Marcel Mojžiš Samospráva

Dohoda o usporiadaní námestia: Postavia polyfunkčnú budovu a vzniknú aj 2 fleky na vodu

Najneskôr do roku 2015 by mala vyrásť na Námestí republiky nová polyfunkčná budova. Námestie je rozdelené na tri časti. Jednu už stihlo mesto opraviť z európskych peňazí a ostatné dve dá do poriadku nový majiteľ. Dohodli sa na tom samospráva, starý majiteľ pozemkov a nový investor.

Ilustračný obrázok k článku Dohoda o usporiadaní námestia: Postavia polyfunkčnú budovu a vzniknú aj 2 fleky na vodu
Zdroj: TASR

Ešte počas úradovania starého vedenia mesta došlo k odpredaju časti námestia firme Horn Invest, ktorá mala postaviť na tomto mieste polyfunkčnú budovu, čo schválili mestskí poslanci ešte v roku 2010. Firma sa však dostala do problémov a tak bola nútená podpísať dodatky k zmluve, vďaka ktorým sa vyhla sankciám za nedodržanie termínov.

„Predkupné právo na tento pozemok malo mesto. Okolo tejto časti zostala ešte jedna časť pozemku vo vlastníctve mesta, ktorá zostala bez rekonštrukcie. Dospeli sme k trojdohode, že mesto súhlasí, aby Horn Invest predal pozemky firme Galéria LC zo Zvolena a mesto tejto firme predá aj svoj zvyšný pozemok. Nový investor sa zaviazal, že dodrží pôvodný plán stavby polyfunkčnej budovy, ktorú začne stavať najneskôr 1. októbra 2014. V prípade, že sa oneskoria, pozemky musia vrátiť mestu za obstarávaciu cenu. Kolaudačné rozhodnutie hotovej budovy má byť vydané do 1. decembra 2015," povedala hovorkyňa mesta Mária Bérešová.

Rokovania sa viedli aj okolo fontány na Námestí republiky, ktorej dominovalo umelecké dielo takzvané kamenné kvety, na ktorého opravu mesto nemá peniaze. „Nový investor už predbežne rokoval s dedičmi autorských práv umeleckého diela. Predbežne bol daný súhlas na ich premiestnenie do zelenej oddychovej časti námestia. Keďže nám v tomto priestore chýbala voda, investor sa v plánoch zaviazal, že vybuduje hneď dve miesta v okolí budovy, kde bude aj voda," dodala hovorkyňa mesta.

Námestie republiky Lučenec
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM