Jakub Forgács Správy

Dôležité INFO pre cestujúcich na železniciach: Aké zmeny nastali na tratiach v našom regióne?

Ak cestujete vlakmi, zbystrite pozornosť. Železnice menili cestovné poriadky, čo sa dotklo aj spojov v Banskobystrickom regióne. Pozrite si radšej včas, aké zmeny nastali.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité INFO pre cestujúcich na železniciach: Aké zmeny nastali na tratiach v našom regióne?
Zdroj: TASR

Železnice zaviedli zmeny, tie sa týkajú aj Banskobystrického kraja. Obyvatelia Brezna budú cestovať do Banskej Bystrice pohodlnejšie. Väčšina osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) začala od nedele, kedy začal platiť nový cestovný poriadok, premávať na linke Banská Bystrica – Brezno až po zastávku Brezno mesto. „Tá sa nachádza len necelých 400 metrov od historického námestia. Doteraz vlaky končili obvykle na stanici Brezno, ktorá leží mimo centra mesta,“ uviedla hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Viaceré novinky

Nový cestovný poriadok podľa jej slov prináša v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji i ďalšie novinky. Regionálne expresy jazdiace medzi Banskou Bystricou a Margecanmi zastavia aj na zastávke v obci Beňuš. Osobné vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou budú premávať presnejšie a zlepší sa možnosť prestupovať z večerných diaľkových vlakov na osobný vlak do Lučenca a Fiľakova.

„Vlaky zo Zvolena v smere do Lučenca/Fiľakovo v čase dopravnej špičky jazdia približne v 60-minútovom intervale. Po novom sa zrýchli večerný prestup z diaľkových vlakov od Bratislavy a Žiliny do regiónu. Osobný vlak zo Zvolena do Detvy, Lučenca a Fiľakova (6235) bude po novom odchádzať o 21:08, čím sa skráti čas prestupu z bratislavského rýchlika R 845 Vojšín z vyše polhodiny na desať minút,“ priblížila ešte pred zmenou poriadkov hovorkyňa.

Rovnako cestujúci zo Žiliny budú prestupovať namiesto 39 minút len 15 minút. „Inými slovami, študenti alebo pracovníci vracajúci sa večer cez pracovné dni z Bratislavy, Žiliny alebo Martina do Detvy, Lučenca či Fiľakova budú doma o takmer polhodinu skôr. Cestujúcim z Kremnice odporúčame vo Zvolene využiť neskorší vlak do Fiľakova (22:23),“ podotkla Morháčová. V sobotu sa tiež zahustí popoludňajšie spojenie Fiľakova a Lučenca so Zvolenom.

Menej meškaní a spoľahlivosť

Podľa Morháčovej sa po novom zvýši tiež spoľahlivosť dopravy medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. „Zavedenie priamych rýchlikov medzi Bratislavou a Banskou Bystricou bez pobytu potrebného na výmenu rušňa vo Zvolene pozitívne ovplyvní aj prímestské vlaky medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Očakávame menej meškaní a väčšiu spoľahlivosť,“ vysvetlila s tým, že doteraz sa meškania diaľkových vlakov neraz prenášali aj na osobné vlaky, a to pre čakanie prípojov alebo križovanie vlakov na jednokoľajných tratiach. Rozsah dopravy (diaľkovej aj prímestskej v súčte) medzi Zvolenom a Banskou Bystricou zostane približne rovnaký.

Dopravu medzi Banskou Bystricou a Žilinou budú po novom zabezpečovať regionálne expresy, ktoré budú nadväzovať na rýchliky Bratislava – Banská Bystrica. Jeden pár regionálnych expresov bude zachádzať zo Žiliny až do Zvolena. Tieto regionálne expresy nahradia súčasné zrýchlené a medzištátne vlaky.

Cestovanie sa podľa hovorkyne výrazne zlepší aj v horehronskej obci Beňuš a priľahlej obci Braväcovo (okres Brezno). Vďaka zastavovaniu regionálnych expresov premávajúcich medzi Margecanmi a Banskou Bystricou pribudli v Beňuši od 13. decembra denne dva páry vlakov, ktoré zabezpečia priame spojenie s Banskou Bystricou. „V súčasnosti obsluhujú obec Beňuš dva páry osobných vlakov na linke Brezno – Červená Skala cez pracovné dni. Obidva zostanú zachované aj v roku 2016,“ dodala pred zmenou poriadkov Morháčová.

Čítajte tiež:

Von prenikli skvelé správy: Bystrica dostane priame vlakové spojenie s Bratislavou!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM