Boris Macko Rôzne

Dominujú im stan a dokonca aj palma. 5 zaujímavých erbov miest a obcí v okolí Lučenca

Nielen okresné mesto sa môže pochváliť nezvyčajným motívom vo svojom erbe. Čo všetko nájdeme na symboloch samospráv neďaleko Lučenca?

Ilustračný obrázok k článku Dominujú im stan a dokonca aj palma. 5 zaujímavých erbov miest a obcí v okolí Lučenca
Zdroj: Heraldický register SR

Erby často prejdeme bez povšimnutia, čo je škoda, lebo odzrkadľujú historický vývoj. Lučenec sa môže pochváliť zaujímavým kúskom, ktorému dominuje pelikán. O tom, prečo sa práve tento vták dostal na symbol mesta, sme vás informovali už pred pár dňami. Teraz sme si posvietili na erby okolitých miest a obcí.

Palma aj stan

Mestečko Fiľakovo má v erbe palmu. Nie je celkom jasné, ako sa tam dostala. Hoci Fiľakovo malo listinu s vlastnou pečaťou už v 14. storočí, o tom, ako vyzerala, sa nič nevie. Novú pečať i mestský erb dal vyhotoviť gróf Štefan Koháry v roku 1722. Známa je aj pečať z roku 1772, pozostávajúca zo strieborného štítu, kde zo zeleného kopca vyrastá palma a nad horným okrajom štítu je zlatá koruna. V súčasnosti mesto používa zjednodušenú verziu erbu. Jedna z teórií tvrdí, že palma sa do erbu Fiľakova dostala z rodového erbu Bebekovcov. Po nich je pomenovaná aj jedna z bášt hradu.

Zaujímavý erb má aj obec Biskupice. Ten odzrkadľuje názov dediny, keďže sú v ňom okrem dvoch klasov biskupské palice – berly a čiapka. Erb obce je vlastne kombináciou troch zachovaných pečatidiel, na ktorých sa nachádzali presne neurčiteľné konáriky. Nakoniec heraldická komisia schválila erb v dnešnej podobe.

Pohraničná obec Šiatorská Bukovinka má pre zmenu v erbe stan. Podľa Leona Sokolovskéhoi, keďže obec existuje samostatne až od roku 1959, nemohla čerpať zo žiadnej historickej pečate, lebo ju nemala. Časť obce s názvom Šiatorská získala názov od vrchu Šiator. V maďarčine zase Sátor, čo v oboch jazykoch znamená ľahký prístrešok zo silného plátna, ktorý oddávna používalo hlavne vojsko. Slovo Bukovinka označuje mladý bukový les, preto sa v erbe ocitli aj bukové vetvičky.

Kladivo či džbán

Erb Lovinobane odkazuje na banícku tradíciu, veď v striebornom štíte zo stredného vŕška zeleného trojvršia vejárovito vyrastajú čierne nástroje – uprostred kladivo, vľavo sekera a vpravo kopáč. Tieto tri pracovné nástroje sa zachovali už na pečati z roku 1667. Nečudo, ešte v 13. storočí sa tu podľa písomných zmienok ťažilo zlato a striebro, neskôr železo a v minulom storočí magnezit.

Džbán v červenom štíte je základom erbu neďalekého okresného mesta Poltár. Používa sa od roku 1988. Ten má odkazovať na dávne hrnčiarstvo, ale aj poľnohospodárstvo a sklárstvo, ktoré boli hlavnou náplňou činnosti obyvateľov Poltára.

Čítajte tiež:

Tajomný pelikán v erbe Lučenca. Rozmýšľali ste niekedy, ako sa tam dostal?

Zaujímavé erby z okolia Lučenca
5
Galéria
Zdroj: Heraldický register SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM