Ľubomíra Karmanová Správy

Dopravné ihrisko by stálo viac ako 800 tisíc: Mesto hľadá možnosti ako peniaze získať

O vybudovanie dopravného ihriska sa primátor snaží už štyri roky. Jedná s majiteľmi, čaká na výzvy. Projekt by stál asi 800 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Dopravné ihrisko by stálo viac ako 800 tisíc: Mesto hľadá možnosti ako peniaze získať
Zdroj: TASR

O vybudovanie dopravného ihriska v Rimavskej Sobote sa primátor mesta Jozef Šimko snaží už štyri roky. Vtedy mesto malo možnosť za výhodnú cenu odkúpiť staré nefunkčné ihrisko a s pomocou sponzorov ho zrekonštruovať. „Za štvorcový meter by sme majiteľom zaplatili 15 eur. Mal som prísľub od podnikateľa, ktorý bol ochotný zrealizovať kompletnú generálku svetelnej signalizácie a istá poisťovňa nám prisľúbila zakúpenie dopravných značiek,“ povedal primátor.

Jeho iniciatíva sa nestretla s pochopením u poslancov vtedajšieho mestského zastupiteľstva. Tí kúpu dopravného ihriska odmietli. Dnes je podľa jeho vyjadrenia v tomto smere nepriaznivejšia situácia. „S majiteľmi ihriska som stále v kontakte, ale už zmenili názor a pravdepodobne nám areál za takúto cenu teraz nepredajú,“ konštatoval Šimko. Ako dodal, považuje to za veľkú škodu, keďže mesto mohlo mať už štyri roky funkčné dopravné ihrisko, ktoré by slúžilo deťom z mesta aj širokého okolia.

Teraz by vybudovanie ihriska podľa primátora stálo minimálne 800.000 až 900.000 eur. Tie mesto v kase nemá a tak by výstavbu museli financovať prostredníctvom grantov.

„Štyri roky sledujem rôzne výzvy a počas celého obdobia nevyšla ani jediná, ktorá by zahŕňala vytvorenie kompletného dopravného ihriska. Objavili sa len čiastkové výzvy, napríklad na bicykle, kolobežky a podobné vybavenie a zariadenie ihrísk, ale na kompletnú realizáciu nie,“ vyjadril sa Šimko.

Jediné funkčné dopravné ihrisko v okrese tak majú v Hnúšti. Postavené bolo v 80. rokoch minulého storočia, od začiatku 90. rokov však chátralo a jeho prevádzka sa obnovila až v roku 2009 vďaka iniciatíve náčelníka tamojšej mestskej polície Milana Migaľu. V súčasnosti ho navštevujú deti z celého Rimavskosobotského okresu, ktoré si v rámci výučby osvoja dopravné predpisy a absolvujú aj praktický nácvik.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM