Simona Husaniková Správy

Európa oslavuje svoj deň: Odmenení môžete byť aj vy

Vybrať sa na prechádzku Lučencom a vrátiť sa z nej so žltou ružou je dnes viac než možné.

Ilustračný obrázok k článku Európa oslavuje svoj deň: Odmenení môžete byť aj vy
Zdroj: Webnoviny.sk

Lučenčania ako i milióny iných obyvateľov dnes oslavujú Deň Európy. Oslavy v meste budú prebiehať od 10.00 hod. na dvoch stanovištiach – na Námestí republiky pred Divadlom B.S. Timravy a pred Mestským úradom Lučenec. Ruže budú rozdávať pracovníčky Europe Direct (ED) Lučenec spolu so študentmi stredných škôl v Lučenci. Občania budú mať možnosť otestovať sa v minikvíze.
Žlté ruže budú obsahovať ceduľku s popisom a základnými údajmi ED Lučenec. Kontakt bude slúžiť občanom v prípade otázok ohľadom Európskej únie. Na pracovníčky Europe Direct Lučenec sa môžu kedykoľvek obrátiť prostredníctvom telefónu, či mailu.

Lučenec je jedným z 13 miest na Slovensku, kde sa žlté ruže rozdávajú

Okrem nášho mesta sa ruže budú rozdávať v ďalších mestách na Slovensku, kde sa nachádzajú Europe Direct informačné centrá (Senica, Trenčín, Nitra, Komárno, Žilina, Banská Bystrica, Lučenec, Poprad, Spišská Nová Ves, Košice, Prešov, Trebišov) a v Bratislave. Deň Európy poteší najmä dámy, pretože sa oslavuje tradične – rozdávaním žltých ruží a informačných materiálov o EÚ.

Spomienka na Schumanovu deklaráciu

9. máj alebo Deň Európy je výročím Schumanovej deklarácie. Robert Schuman (francúzsky minister zahraničných vecí) počas príhovoru v Paríži v roku 1950 navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. Jeho víziou bolo vytvorenie nadnárodnej európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie spoločného trhu s uhlím a oceľou. Zmluva, ktorá viedla k vytvoreniu takéhoto subjektu, bola podpísaná o rok neskôr a vstúpila do platnosti v júli 1952. Návrh Roberta Schumana sa považuje za začiatok budovania toho, čo je dnes Európskou úniou. Na samite EÚ konanom v roku 1985 v Miláne sa rozhodlo o tom, že 9. máj sa bude sláviť ako Deň Európy. Deň Európy je príležitosťou pre podujatia a oslavy, ktoré približujú inštitúcie EÚ k občanom Únie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM