Správy

Fiľakovo je na zimu pripravené. Ktoré cesty majú prioritu?

Verejnoprospešné služby Fiľakova (VPS), ktoré zabezpečujú zimnú údržbu, sú už v pohotovosti. Majú plán údržby miestnych komunikácií a vozový park je plne vybavený.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo je na zimu pripravené. Ktoré cesty majú prioritu?
Zdroj: TASR

Počas nadchádzajúcej zimy budú do údržby ciest zaradené dva traktory, jeden malotraktor, dve snehové frézy, tri nákladné sklápacie vozidlá a jeden nakladač.

V areáli VPS je tiež nachystaných 15 ton inertného posypového materiálu a 1,5 tony posypovej soli. V pohotovosti budú počas zimy vždy minimálne štyria pracovníci, informovala Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta Fiľakovo.

Podľa dôležitosti

„Na prichádzajúcu zimu sme pripravení. Urobili sme všetko preto, aby nás sneh neprekvapil,“ potvrdil Tibor Tóth, riaditeľ VPS. Ako však upozornil, pracovníci VPS sa budú musieť držať operačného plánu, v rámci ktorého sú miestne cesty rozdelené podľa dôležitosti do štyroch kategórií.

Prvé sa budú odhŕňať najvýznamnejšie komunikácie v meste. Paria k nim prístupové cesty k železničnej a autobusovej stanici, cesty ku školám, cesty nachádzajúce sa v kopcovitom teréne, križovatky či oblasti s vysokou koncentráciou obyvateľstva.

Medzi najfrekventova­nejšie ulice v meste patria Hlavná a Biskupická ulica či Lučenská cesta. Tie sú však štátnymi cestami, preto ich údržba pod správu VPS nespadá.

Cesty slúžiace na zásobovanie, poskytovanie služieb a cesty pri sídliskách a rodinných domoch, budú pracovníci VPS odhŕňať ako druhé v poradí. V tretej kategórii sa nachádzajú ostatné ulice so spevneným povrchom, vo štvrtej sú cesty s nespevneným povrchom.

Povinnosti majú aj majitelia domov

"Samozrejme, každý by bol najradšej, keby sa v prvom rade odhŕňalo pred ich domom. My však musíme dodržiavať túto postupnosť. Netreba tiež zabúdať, že majitelia rodinných domov či prevádzok sú na druhej strane zodpovední za údržbu svojich častí chodníkov,“ dodal riaditeľ.

Okrem bežnej zimnej údržby sú však vo VPS pripravení aj na kalamitné situácie. Monitorovanie stavu ciest a počasia má na starosti operačný štáb zimnej údržby, ktorý je zložený z riaditeľa, vedúcich zamestnancov jednotlivých úsekov VPS a technického dozoru.

Operačný štáb na základe aktuálneho počasia rozhodne o počte pracovníkov, použitej technike a riešení kalamitných situácií. „Počas nich vieme zmobilizovať aj 20 pracovníkov a celú situáciu skoordinovať s mestskou políciou a dobrovoľným hasičským zborom,“ zakončil.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM