Správy Samospráva

Fiľakovo spustilo petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice: Čo na to ministerstvo?

Návrh nového cestovného poriadku, ktorý podľa samosprávy nadobudne účinnosť od decembra 2022, nepočíta s využívaním hlavnej stanice vo Fiľakove pre rýchlikovú dopravu na trati Zvolen-Košice.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo spustilo petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice: Čo na to ministerstvo?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Mesto Fiľakovo z iniciatívy primátora Attilu Agócsa spustilo petíciu za zachovanie hlavnej železničnej stanice. Podľa samosprávy sa s ňou v rámci návrhu cestovného poriadku pre vlakovú dopravu v budúcnosti nepočíta ako s nástupnou a výstupnou stanicou pre rýchliky. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR ubezpečuje, že zmena premávku osobných vlakov neovplyvní.

Čo sa mení?

Návrh nového cestovného poriadku, ktorý podľa samosprávy nadobudne účinnosť od decembra 2022, nepočíta s využívaním hlavnej stanice vo Fiľakove pre rýchlikovú dopravu na trati Zvolen-Košice. Výstupovou a nástupovou stanicou má byť zastávka Fiľakovo mesto, nachádzajúca sa v blízkosti autobusovej stanice, kde v súčasnosti zastavujú len osobné vlaky.

„Infraštruktúra zastávky nie je prispôsobená na takýto nával cestujúcich, keďže nemá vlastné parkovacie miesta ani chodníky, nedisponuje pokladňou ani toaletami. Reorganizácia dopravy spôsobí neudržateľné zápchy v cestnej doprave na železničnom priecestí pri zastávke,“ uvádza sa v texte nesúhlasnej petície, podľa ktorej má na hlavnej stanici dôjsť aj k obmedzeniu väčšiny osobných vlakov.

MDV v reakcii Fiľakovčanov ubezpečilo, že osobné vlaky budú naďalej zastavovať práve na hlavnej železničnej stanici a presmerovanie rýchlikov na zastávku pri autobusovej stanici jej chod nijako neovplyvní. „Počet osobných vlakov, ktoré na nej budú zastavovať, dokonca plánujeme v budúcnosti zvýšiť,“ dodal rezort dopravy.

Čoho sa boja signatári?

Signatári petície ďalej tvrdia, že vyradenie hlavnej železničnej stanice vo Fiľakove v rámci rýchlikovej dopravy môže ohroziť ďalší rozvoj železničnej dopravy celého mikroregiónu vrátane zámeru elektrifikácie trate medzi Zvolenom a Košicami. Samospráva sa tiež obáva, že tento krok ohrozí víziu na obnovenie železničného spojenia s Maďarskom, o ktoré sa mesto v uplynulých rokoch pokúša.

Podľa rezortu dopravy je zastávka v blízkosti autobusovej stanice pre nástup a výstup cestujúcich v rámci rýchlikovej dopravy vhodnejšia, plánovaná zmena má tiež priniesť urýchlenie vlakovej dopravy na trati Zvolen-Košice. „Na to, či bude v budúcnosti obnovené vlakové spojenie s Maďarskom, takisto táto zmena nemá žiadny vplyv. Rozhodovanie o jeho spustení je výlučne ekonomická záležitosť,“ uviedlo MDV.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM