Kultúra

Fiľakovo zažije Veľkú noc ako sa patrí: Priblíži tradície a chýbať nebude ani jarmok

Na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec sa bude na Veľkonočný pondelok (18. 4.) konať v poradí už 15. ročník podujatia Palócká Veľká noc.

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo zažije Veľkú noc ako sa patrí: Priblíži tradície a chýbať nebude ani jarmok
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Ako informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Fiľakovo Andrea Illés Kósik, program podujatia návštevníkom priblíži maďarskú i slovenskú kultúru a tradície.

Jarmok aj tradície

„Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyrobiť si veľkonočné figúrky z pálky. Program obohatí na nádvorí a na Podhradskej ulici jarmok, na mieste konania podujatia ochutnávka miestnych jedál, požehnanie jedál a veľkonočné polievanie,“ priblížila Kósik.

Pripravené sú i súťaže a aktivity pre deti, na úpätí hradu čaká na návštevníkov kultúrny program pod holým nebom. „Predstaví sa Folklórny súbor Krtíšan z Veľkého Krtíša, Folklórny súbor Sendergő a Húros Banda zo Šiah, ako aj miestne súbory,“ dodala Kósik s tým, že v prípade nepriaznivého počasia sa koncerty uskutočnia v priestoroch MsKS.

Remeselníci aj divadelníci

Súčasťou Palóckej Veľkej noci na Fiľakovskom hrade bude i miestna remeselnícka dielňa Motolla či bábkové divadlo MeseFigurák. Návštevníci si počas programu budú môcť prezrieť aj stále a dočasné výstavy Hradného múzea vo Fiľakove. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM