Jakub Forgács Rôzne Správy

Fiľakovo získava informácie v zahraničí. Skúsenosti priamo od európskych miest

Keď treba pomoc, občas sa oplatí obrátiť aj na zahraničie. Svoje o tom vedia aj v neďalekom Fiľakovo. Pozrite, do akého projektu sa pustila samospráva!

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovo získava informácie v zahraničí. Skúsenosti priamo od európskych miest
Zdroj: TASR

Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec sa rozhodla získavať informácie o sociálnom podnikaní aj v zahraničí. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, pomocou programu Európskej únie (EÚ) s názvom „Európa pre občanov“ oslovili prostredníctvom internetu mestá európskych krajín s výzvou na výmenu skúseností z tejto oblasti. Zozbierané informácie by mali slúžiť ako návod na vytváranie sociálnych podnikov v rámci akčných plánov.

Celoeurópska výzva

Čítajte tiež: FOTO: Tepna Lučenca pred desiatkami rokov. Masarykova ulica na dobových záberoch

„Cez internetovú stránku, ktorú zastrešuje EÚ, sme podali celoeurópsku výzvu. Napísali sme, že v blízkej budúcnosti budeme riešiť sociálne podniky, uviedli sme naše skúsenosti a vyzvali ostatné mestá, aby sa podelili o svoje poznatky z tejto oblasti,“ priblížil primátor.

Fiľakovo podalo výzvu v júni tohto roku. Zareagovalo na ňu 20 miest z 11 štátov, ako napríklad Maďarsko, Chorvátsko, Portugalsko, Lotyšsko, Taliansko či Srbsko. „Ozvala sa dokonca aj rumunská europoslankyňa, ktorá by vytvorený materiál chcela poskytnúť jednotlivým rumunským župám,“ doplnil Agócs.

Počas dvoch mesiacov prebiehala medzi fiľakovskou samosprávou a mestami, ktoré na výzvu zareagovali, vzájomná komunikácia.„Zis­ťovali sme, čo máme s konkrétnymi mestami spoločné a čo rozdielne. Zaujímal nás ich pohľad na oblasť sociálneho podnikania a zistili sme, že každý túto tému vidí inak. Niektorí sa cez sociálne podnikanie snažia začleniť do spoločnosti bývalých väzňov, iní zase utečencov a ďalší napríklad hendikepovaných ľudí,“ priblížil Agócs.

Rovnaké ciele

Spomedzi 20 miest nakoniec Fiľakovo vybralo 11, s ktorými má rovnaké ciele. Všetkých 12 samospráv spoločne podalo projekt na dotáciu z EÚ s hornou hranicou 150 000 eur. „V prípade schválenia sa dotácia použije na cestovné náklady zástupcov miest a následné vytvorenie materiálov o sociálnom podnikaní,“ uviedol primátor Fiľakova, podľa ktorého sa to síce môže javiť ako veľká suma, už teraz sa však obávajú, že im stačiť nebude.

„Nemôžeme chcieť, aby napríklad Lotyši cestovali na Balkán a naopak. Preto sa chceme stretávať na regionálnej úrovni. To znamená, že skúsenosti si budú osobne vymieňať ľudia v rámci strednej, južnej či západnej Európy. Ak sa nám dotáciu podarí získať, chceme ju využiť rozumne, aby sme dosiahli náš cieľ – vytvorenie čo najpodrobnejšieho materiálu o sociálnom podnikaní, ktorý bude možné aplikovať do praxe,“ ozrejmil Agócs.

Získané informácie sa potom podľa neho použijú na projekty sociálnych podnikov v rámci schváleného akčného plánu rozvoja okresu. „V nasledujúcich rokoch sa v našom regióne vybudujú desiatky sociálnych podnikov. Mnohé obce majú o ich vytvorenie veľký záujem, ale zatiaľ nevedia, ako na to. Práve spomenutý materiál by im mal slúžiť ako zdroj inšpirácií,“ uzavrel primátor.

Pozrite si v našej fotogalérii aj zábery z hradu Fiľakovo!

Čítajte tiež: FOTO: Lučenčania sa konečne dočkali. Pri centre bude nová cesta i chodník

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM