Jakub Forgács Samospráva

Fiľakovskí seniori by sa mohli dočkať novinky. Pribudne v meste denný stacionár?

Fiľakovo chce zriadiť denný stacionár pre seniorov. Odkiaľ chce samospráva zobrať peniaze?

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovskí seniori by sa mohli dočkať novinky. Pribudne v meste denný stacionár?
9
Galéria
Zdroj: TASR

Zriadenie denného stacionára pre seniorov je jedným z aktuálnych plánov mesta Fiľakovo. Na tento účel mieni využiť peniaze z akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Ako informoval primátor Attila Agócs, stacionár bude sídliť v budove bývalej základnej umeleckej školy na Koháryho námestí, ktorú chce samospráva prestavať v budúcom roku.

„Denný stacionár pre seniorov je doplnok sociálnych služieb, ktorý v meste dlhodobo chýba. Potrebujeme ho, nakoľko nič podobné sa nenachádza v celom mikroregióne,“ vysvetlil primátor s tým, že v stacionári by malo vzniknúť miesto pre troch zamestnancov a 15 seniorov. „Prednosť dostanú dôchodcovia s horším zdravotným stavom, ktorých zatiaľ ich rodiny nechcú umiestniť do domova,“ priblížil.

Z akčného plánu mesto podľa jeho slov využije 10 000 eur, ktoré sú určené na projektovú dokumentáciu a odizolovanie časti budovy od spodných vôd. Objekt však potrebuje komplexnejšiu prestavbu a samospráva sa preto plánuje uchádzať aj o ďalšiu dotáciu.

„Projektová dokumentácia je už pripravená a očakávame vypísanie výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. V súčasnosti sa vedú polemiky o stacionároch, pretože sa vraj často zneužívajú. Niektoré samosprávy menia názvy svojich klubov dôchodcov na denné stacionáre, aby získali dotácie. My sa tomu chceme vyhnúť. Ak však nastanú nejaké problémy a podmienky sprísnia, začneme postupne s prestavbou na vlastnú päsť,“ dodal primátor.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery z Fiľakovského hra­du!

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM