Správy

Fiľakovský hrad opäť ovládnu Turci, vzduchom budú svišťať šípy lukostrelcov

Zažite návrat stovky rokov do minulosti. Tohtoročné Hradné hry budú zamerané na turecké obdobie. Na čo všetko sa môžu tešiť návštevníci?

Ilustračný obrázok k článku Fiľakovský hrad opäť ovládnu Turci, vzduchom budú svišťať šípy lukostrelcov
Zdroj: TASR

Obdobiu, v ktorom na Fiľakovskom hrade sídlili Turci, budú venované tohtoročné Hradné hry, ktoré sa vo Fiľakove v okrese Lučenec konajú 16. a 17. júna. Podľa slov riaditeľky tamojšieho Hradného múzea Viktórie Tittonovej organizátori pripravili program pre deti i dospelých.

„Pre záujemcov sme prichystali pravú tureckú atmosféru s niekoľkými zaujímavosťami – Rozprávky z tisíc a jednej noci, bojové ukážky a hry, sufijskú hudbu i spev muezína, divadelné predstavenia, ale aj interaktívne stanovištia predstavujúce východnú kultúru, remeslá a umenie. Návštevníkov čakajú i gastronomické ochutnávky, vodná fajka, mobilný seráj z obdobia osmanskej kultúry či protiturecký tábor,“ vymenovala Tittonová.

Počas druhého dňa Hradných hier sa bude na hrade v réžii občianskeho združenia Fiľakovskí vlci konať Medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a hodnosť Obranca Fiľakovského hradu. „Zabojujú v nej strelci zo Slovenska aj Maďarska v niekoľkých disciplínach. Súťažiaci sa môžu registrovať aj v deň podujatia,“ dodala riaditeľka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM