Boris Macko Rôzne

FOTO: Chystáte sa na jarmok v Lučenci? 3 predajcovia, ktorých netreba prehliadnuť

Centrum nášho mesta oživili stánky s výrobkami či dobrotami. Mnoho z nich však má rovnaký alebo takmer ten istý tovar. My sme sa preto pozreli na tie zaujímavejšie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Chystáte sa na jarmok v Lučenci? 3 predajcovia, ktorých netreba prehliadnuť
Foto: Boris Macko

Na jarmoku v Lučenci sme sa pokúsili nájsť trhovníkov, ktorí predávajú vlastnoručne vyrobené veci. Podarilo sa a troch zaujímavých z nich sme pre vás krátko vyspovedali.

Malý stánok pri budove YMCA ponúka olejomaľby a drevorezby s ľudovou tématikou. Ich autorom je Alojz Babic zo Žaškova. „Otec tu nie je, tak predávam ja. Maľovaniu sa venuje zhruba 20 rokov a ani jeden námet nie je vymyslený. Otec ich buď odfotil, alebo videl v rôznych knihách a publikáciách,“ povedala nám maliarova dcéra Dorota. Väčšina inšpirácií pochádza z Oravy, Liptova, či Spiša. „Skúšam to aj ja, no zatiaľ mi to nejde tak, ako otcovi,“ dodala.

Exotické africké umenie ponúka pod holým nebom aj Tamsir Tall zo Senegalu. Keďže Slovensko už trochu pozná, Lučenec až tak dlho hľadať nemusel. „Bol som v Terchovej či Kollárove, chodím predávať na trhy. Všetko, čo tu vidíte, som nevyrobil len ja, ale celá moja rodina. Dokonca aj môj otec či starý otec,“ ochotne vysvetlil Tamsir, ktorý momentálne býva v Bratislave.

„Slováci sú dobrí ľudia, len škoda, že niektorí holdujú alkoholu, ktorý ničí ich životy a rodiny,“ dodal a ochotne zapózoval s vyrezávaným levom, ktorý je symbolom Senegalu.

Skutočne širokú ponuku drevených výrobkov ponúka Marián Derži zo Siladíc. Ich výrobe sa venuje 10 rokov. Zapojil aj syna a pomáha mu aj manželka. „Najviac zatiaľ idú lyžičky, mištičky, či lopáriky. To sa zvykne zodrať, či zlomiť a v každej domácnosti sa to zíde. Zatiaľ sa darí, nesťažujem sa,“ pochvaľuje si Derži. Pri výrobe používa najviac bukové drevo, no niekedy použije aj orechové či z ovocných stromov.

Ponuku výrobkov šikovných remeselníkov si môžte pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Lučenecké hodovanie prinieslo obmedzenia. Viaceré ulice v centre uzavreli

Rezbárske divadlo pred divadlom v Lučenci. Z dreva sa rodia rozprávkové bytosti

V OBRAZOCH: V Lučenci predávajú šikovní remeselníci
17
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM