Boris Macko Rôzne

FOTO: Evanjelici zohrali v Lučenci významnú úlohu: Fara prilákala aj Štefánika

Vedeli ste, čo je použité v základoch evanjelického kostola a čím je zaujímavá lučenecká fara? Načreli sme do náboženských dejín Lučenca!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Evanjelici zohrali v Lučenci významnú úlohu: Fara prilákala aj Štefánika
Foto: Boris Macko

Evanjelici zohrali významnú úlohu v dejinách Lučenca. Prešli si rôznymi útrapami a peripetiami, kým si mohli 1. mája roku 1783 položiť základný kameň kostola na dnešnej Komenského ulici. Pomohol im k tomu rozkaz cisára Jozefa II., ktorý rok predtým povoľuje zriadenie evanjelického zboru v Lučenci, čo znamenalo mať vlastného farára a učiteľa.

Zaujímavosťou je, že do základov kostola boli použité kamene z bývalého cisterciánskeho kláštora a Jiskrovej pevnosti v Opatovej. Chrám bol posvätený 30. novembra 1784. V roku 1857 dostal kostol do daru od Františka Kubínyiho oltárny obraz a od Jána Kunszta krstiteľnicu.

Za zmienku však stojí aj evanjelická fara, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Tú pôvodnú ešte v júli 1911 navštívil Milan Rastislav Štefánik. Novú začali stavať o štyri roky neskôr podľa projektu staviteľa Pála Jakaba. Bola vytvorená v modernom secesnom slohu, typickom pre vtedajšiu architektúru mesta.

Pozrite si fotky evanjelickej fary a kostola v našej galérii!

Čítajte tiež:

PREHĽAD akcií na týždeň v Lučenci a okolí: Stačí kliknúť a nuda nehrozí

FOTO: Labute v lučeneckom parku priťahujú pohľady. Ako sa darí operenej rodinke?

Evanjelická fara v Lučenci je pamiatkovo chránená
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM