Boris Macko Kultúra

FOTO: Hrad pri Lučenci ešte neodkryl všetky záhady. Aký nález odhalili vykopávky?

Fiľakovský hrad je prakticky súčasťou mesta. No predsa sa nedá povedať, že o ňom vieme všetko. Práve naopak. Dôkazom sú aj najnovšie nálezy!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hrad pri Lučenci ešte neodkryl všetky záhady. Aký nález odhalili vykopávky?
Zdroj: Dnes24.sk

História Fiľakovského hradu je síce viac – menej známa. No tým, že je stáročia v ruinách, viacero tajomstiev ostalo ukrytých pod zemou.

Počas tejto sezóny prebiehal archeologický výskum v časti stredného hradu. „Išlo o kazematy, presnejšie tri delové pozície. Okrem viacerých drobností sme našli aj tri kovové delové gule. Boli v prepálenej vrstve neďaleko Perényiho bašty,“ vysvetlila riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová.

Od roku 2011 spolupracujú s archeologickým ústavom a prinieslo to ovocie v podobe každoročných archeologických nálezov. V tomto roku našli okrem delových gúľ aj ďalšie drobnosti. „Možno spomenúť vidličku na napichovanie mäsa, hlinenú časť fajky, ihlu, či kľúč. Tieto nálezy však ešte treba očistiť, aby sme vedeli presnejšie určiť, z akého obdobia pochádzajú,“ dodala riaditeľka.

Len pre zaujímavosť, prvá písomná zmienka o hrade je z polovice 13. storočia a bol zničený počas dobýjania Tököliho vojsk a s výdatnou pomocou Turkov v roku 1682.

Pozrite si nálezy z Hradu Fiľakovo v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Zelená labuť už nie je za plotom. Zábery, ktoré potešia oči Lučenčanov

V Lučenci vzniká nové mestské múzeum. Čo bude tvoriť jeho jadro?

Pozrite si nálezy z vykopávok na Fiľakovskom hrade v OBRAZOCH
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM