Boris Macko Rôzne

FOTO: Hrôzy z koncentrákov očami Lučenčanky. Študenti počúvali so zatajeným dychom

Strašné zážitky z II. svetovej vojny mátajú doteraz aj mnoho starších Lučenčanov. Hrôzy vojny si teraz pripomenuli aj študenti z nášho mesta!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Hrôzy z koncentrákov očami Lučenčanky. Študenti počúvali so zatajeným dychom
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Na 27. januára pripadá aj Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Prežila ho aj Lučenčanka Viola Stern Fischerová. Jej príbeh spracovala v knihe Mengeleho dievča ďalšia Lučenčanka Veronika Homolová Tóthová. Príbeh pani Fischerovej je o to silnejší, že sa jej podarilo prežiť štyri koncentráky. Všetko si v piatok v starej radnici vypočuli lučeneckí stredoškoláci a gymnazisti.

Hoci Mengeleho ľudia na pani Viole robili pokusy, napokon sa konca II. svetovej vojny dočkala po tom, ako si prešla útrapy v štyroch koncentračných táboroch a vďaka riskantnému úteku. No ešte obdivuhodnejšie je, že vďaka dnes už 94 – ročnej Viole Fischerovej chytili po vojne brutálnu dozorkyňu z koncentračného tábora v Birkenau.

Jej príbeh sprostredkovala študentom na besede autorka knihy Veronika Homolová Tóthová. „Pani Fischerová sama hovorí, že prežila len vďaka šťastiu a náhode. Našla v sebe silu porozprávať o hrôzach, ktoré prežila, no už nenašla silu vrátiť sa do Osvienčimu či iných koncentrákov, ktoré sa zachovali,“ povedala autorka knihy Mengeleho dievča.

„Som rada, že môžem sprostredkovať síce strašné, no poučné príbehy ľudí, ktorí prežili útrapy aj mladým. Bohužiaľ, pamätníkov a starších ľudí, ktorí zažili hrôzy vojny, je čoraz menej,“ priblížila svoje ďalšie ciele Veronika Homolová Tóthová. Dodala, že preto chce stále pokračovať v zaznamenávaní ich príbehov a zážitkov, aby ostali ako výstraha.

„Tá žena je pre mňa hrdinka kvôli tomu, že dokázala prežiť štyri koncentračné tábory, pokusy, neskôr si dokázala založiť rodinu a ešte rozprávať o príšerných zážitkoch. Je to ponaučenie, lebo ponižovanie a rasizmus sa pomaly začína vracať aj v tejto dobe,“ podelila sa so zážitkom gymnazistka Dominika Belková. „Aj pre mňa je hrdinka kvôli tomu, že hoci to pre ňu muselo byť bolestné, dokázala všetko dopodrobna opísať. Navyše bola z nášho mesta,“ pripojila sa jej spolužiačka Laura Mužilová. Dodala, že odkaz pani Violy ostane vďaka príbehu, s ktorým sa podelila, žiť aj naďalej.

Pozrite si v našej fotogalérii zábery z besedy o knihe Mengeleho dievča!

V OBRAZOCH: Lučeneckí študenti so zatajeným dychom počúvali o hrôzach vojny
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM