Kultúra

FOTO: Juraja Palkoviča pripomína nová pamätná tabuľa v Lučenci

Juraja Palkoviča a jeho pôsobenie v Lučenci pripomína nová pamätná tabuľa na budove Základnej školy s materskou školou J. Kármána.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Juraja Palkoviča pripomína nová pamätná tabuľa v Lučenci
2
Galéria
Zdroj: TASR

Juraj Palkovič bol súčasťou Základnej školy s materskou školou J. Kármána, kde bol v rokoch 1794 – 1796 profesorom na gymnáziu po návrate z nemeckej Jeny. Tabuľu inštalovala Matica slovenská (MS) a mesto Lučenec, odhalili ju predseda MS Marián Gešper a viceprimátor Pavol Baculík.

„Je to osobnosť, ktorá vychovala národu štúrovcov. Tí však do istej miery zatienili význam predchádzajúcej generácie, ku ktorej patril aj Palkovič. Práve preto sme sa tejto slovenskej osobnosti odvďačili pamätnou tabuľou a kultúrno-vedeckým podujatím v meste, kde pedagogicky pôsobil," povedal Gešper.

Juraj Palkovič sa narodil v roku 1769 v Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota. Okrem rodnej obce študoval v Ožďanoch, Dobšinej a neskôr v Jene. Po skončení štúdií pôsobil ako učiteľ v Lučenci, neskoršie ako vychovávateľ u župana Gemersko-malohontskej stolice Gabriela Prónaya.

Bol tiež básnikom, novinárom, prekladateľom či poslancom uhorského snemu. Jedným z vrcholov jeho pôsobenia bol post profesora na evanjelickom lýceu v Bratislave. Tam v roku 1850 aj zomrel.

J. Palkoviča pripomína v Lučenci nová pamätná tabuľa
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM