Boris Macko Rôzne

FOTO: Krásny čin štvrtákov z lučeneckej školy. Nezištne pomáhajú spolužiakovi

Žiaci zo ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci sa ujali neznámeho chlapca, ktorý do školy prišiel pred dvoma rokmi. Dočkali sa až nominácie na Detský čin roka!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krásny čin štvrtákov z lučeneckej školy. Nezištne pomáhajú spolužiakovi
9
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Rómsky chlapec Vojto to nemal jednoduché, keď ho preradili zo špeciálnej na základnú školu. Ale mal šťastie, lebo deti rómskeho chlapca vyrastajúceho v biednych pomeroch prijali medzi seba. Aj ich zásluhou pokročil nielen v správaní, ale aj učení. Odmenou im je Vojtova vďaka.

„V predošlej škole nebolo dobre, neučil som sa, len sme si tam nadávali a bili sa. Tu som sa začal lepšie správať a zlepšil som sa v učení. Teraz rád chodím do školy a som lepší, ako som bol. Mám aj veľa kamarátov, ktorí sa chcú so mnou hrať. Mám rád veľa predmetov, hlavne matematiku. Rád by som potom išiel na strednú školu,“ podelil sa Vojto so skúsenosťami.

Deti sa zhodli na tom, že pomôcť novému spolužiakovi bol spoločný nápad. Keď videli, že je nešťastný, namiesto posmechu kvôli tomu, že je chudobný, sa mu rozhodli podať pomocnú ruku. „Pomáham mu, ako sa dá. Donesiem mu hračky, hrám sa s ním. Písal som mu aj rozvrh. Sme spolu aj vo voľnom čase mimo školy,“ povedal jeden zo spolužiakov Rony Šoóš. ***„Snažíme sa mu pomáhať všetci. Aj naši rodičia prispeli na to, aby s nami mohol ísť do školy v prírode. Mohol si tam kúpiť nejaké suveníry, kamarát mu požičal na párty tričko. Vojto veľmi plakal, lebo tričko síce mal, ale škaredé. Potešilo ho to a bol veľmi šťastný,“ pridal sa Marek Nagy.

„Deti Vojtovi niekedy nosia oblečenie, či hračky. No cenné je to, že ak treba, pomôžu mu s učením, vysvetlia veci. Robia to spontánne a ani si neuvedomujú, že mu pomáhajú. Zvyknú sa aj zahrať a boli s ním aj v kine. Chodí s nami na rôzne akcie,“ zhodnotila pomoc detí triedna učiteľka Radana Tuhárska. Dodala, že bez pomoci rodičov detí by sa Vojto nezaobišiel. „Napríklad na školu v prírode prispel Vojtov strýko, ktorý ho má v opatere. Na časť pobytu dostal štátny príspevok. No bez finančnej pomoci ostatných rodičov by tam nemal akési vreckové,“ dodala Tuhárska.

Ocenila aj Vojtovu snahu. „Je to vzácny príklad toho, že nemožno pristupovať k deťom s predsudkami. Je pravda, že na špeciálnej škole Vojto nebol žiadne neviniatko, no tu sa výrazne zlepšil. Vďaka jeho pozitívnej odozve a snahe spolu s deťmi vidíme, že má zmysel pomáhať mu,“ povedala triedna učiteľka.

„Treba povedať, že deti vychádzajú dobre nielen s Vojtom, ale aj medzi sebou navzájom. Máme tu napríklad dve polosiroty, deti, ktoré nemajú bohatých rodičov, ale aj opačné prípady. No v tejto triede som sa nestretla s tým, aby kvôli tomu medzi sebou robili rozdiely. To ma teší,“ pochválila svojich zverencov triedna učiteľka.

To bol ďalší z dôvodov, prečo ich príbeh poslal do ankety Detský čin roka. Za malých Lučenčanov môžete hlasovať aj vy na stránke http://detskycin.ludialudom.sk

Pozrite si triedu dobroprajných detí zo ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci v našej galérii!

Štvrtáci zo ZŠ M. R. Štefánika v Lučenci sú nominovaní na Detský čin roka
9
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM