Boris Macko Kultúra

FOTO: Lučenčania obdivovali unikátne kroje. Pestrá krása tradícií Novohradu

Neodmysliteľnou súčasťou folklóru sú kroje. Výnimkou nie je ani Novohrad, kde sa zachovali naozaj unikátne kusy, ktoré už na prvý pohľad zaujmú vzhľadom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenčania obdivovali unikátne kroje. Pestrá krása tradícií Novohradu
Zdroj: Dnes24.sk

V Novohradskom múzeu v Lučenci prezentovali štyri kroje – sviatočný, smútočný, dievocký a svadobný z obce Veľký Lom. O tom, že o folklór je záujem svedčí aj fakt, že túto príležitosť si nenechali ujsť desiatky Lučenčanov. Súčasťou podujatia boli aj ukážky čepčenia a úpravy účesu, ktoré sú charakteristické pre túto oblasť.

Čítajte tiež:

FOTO: V lučeneckom parku pribudla NOVINKA. Ukrýva sprievodcu rozprávkovým sve­tom

„Naša obec mala kedysi vyše 700 obyvateľov, dnes je ich 156. Súčasťou našej histórie sú aj ľudové zvyky, folklór a kroje. Bohužiaľ, kvôli klesajúcemu počtu obyvateľov sa nám ich darí čoraz ťažšie zachovať,“ povedala starostka obce Veľký Lom Anna Gregorová.

„Jedinečnou súčasťou svadobných krojov sú porty, ktoré nosili ženy na hlave. Hoci na Slovensku ich existuje viacero, v regióne Novohradu sú tieto zrejme jediné, ktoré sa zachovali,“ vysvetlila etnologička Novohradského múzea a galérie Emília Mázorová. Jedinečnosťou podujatia bolo ja to, že išlo o kroje, ktoré sú stále vo vlastníctve obyvateľov obce Veľký Lom.

Pozrite si v našej fotogalérii jedinečnosť a krásu krojov z obce Veľký Lom!

Čítajte tiež: Čo zažijeme v Lučenci a okolí cez víkend? Stačí klik a akcie máte ako na dlani

Vychutnajte si krásne kroje z Veľkého Lomu
14
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM