Boris Macko Rôzne

FOTO: Lučenčania sa už nechceli len nečinne prizerať. Oživujú legendárny Strand

Kúpalisko, ktoré má už takmer sto rokov, nepatrí medzi pýchy nášho mesta. Vďaka dobrovoľníkom sa však dejú zmeny. Dočkáme sa nakoniec jeho obnovenia?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenčania sa už nechceli len nečinne prizerať. Oživujú legendárny Strand
Foto: Boris Macko

Legedárny Strand má takmer 100 rokov, no pri dnešnom pohľade na toto miesto sa chce Lučenčanom plakať. Skupina nadšencov Young Folks LC sa rozhodla, že sa nebude len nečinne prizerať a priloží ruku k dielu.

Ešte minulý týždeň začali výzvou na sociálnych sieťach a od piatku už naplno zarezávajú pri čistení a obnove oplotenia na niektorých miestach. Včera okolo obeda piati čistili staré oplotenie, základy niekdajšieho bufetu a prezliekarní, ako aj konštrukcií.

***Tento priestor bol dlhodobo vo veľmi zlom stave. Vnímalo to tak mesto ja my. len nebola jasná vízia, ako to zmeniť. Vzhľadom na kvalitu vody už žiaľ nie je možné obnoviť jeho pôvodnú funkciu kúpaliska. Ale chceme dosiahnuť aspoň to, aby to tu bolo krajšie,"** povedal o zámeroch Ivan Siláči z Young Folks LC.

Podľa neho je dôležité, že ľudia tadiaľ už nebudú len prechádzať, ale budú sa tu môcť zastaviť. Zároveň chcú urobiť aj krátke odkazy na históriu – kde boli kedysi prezliekárne bufet, či kde sa ľudia kúpali. „Dostali sme na tento účel grant 3200 eur a vďaka nemu môžme aspoň čiastočne zrevitalizovať toto miesto. Vieme, že to nie je suma, za ktorú sa dá urobiť všetko, ale aspoň naštartuje obnovu Strandu,“ vysvetlil Siláči.

„Teší nás, že ľudia, ktorí chodia okolo oceňujú našu prácu a tvrdia, že aj vďaka nám si spomenuli, že tu kedysi boli aj budovy, ktoré patrili k Strandu. Pracujeme ešte na čistení brehu niekdajšej nádrže kúpaliska. Likvidujeme aj bývalý plot, ktorý už bol nefunkčný a prerastený rastlinami. Nahradíme ho novým dreveným plotom primeranej výšky,“ dodal Siláči s tým, že v prácach ešte budú pokračovať ešte niekoľko dní.

Čítajte tiež:

FOTO: Nádherná novinka v Lučenci. V mestskom parku vyrástla zelená labuť

Obľúbená atrakcia v Lučenci: Zadarmo poteší malých milovníkov koní

Lučenecký Strand ožíva
6
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM