Boris Macko Kultúra

FOTO: Lučenecká knižnica oslavuje. Ukrýva vzácnosti aj spomienky na socializmus

Vyše 110 000 kníh a 50 000 návštevníkov ročne. Novohradská knižnica v Lučenci si pripomína 165 rokov od svojho založenia. Čím všetkým zaujme?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenecká knižnica oslavuje. Ukrýva vzácnosti aj spomienky na socializmus
33
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa začalo pre mesto nešťastným rokom 1849, keď bol Lučenec vypálený. Na založení verejnej knižnice mal zásluhu Augustín Kubínyi z Vidinej, ktorý pri návšteve rodného, ohňom zničeného mesta vydal výzvu, v ktorej občanov vyzval na zbierku. Knižnica vystavuje fotokópiu tejto výzvy, vďaka ktorej knižnica mohla už v tých časoch fungovať.

„O tom, kedy presne vznikla knižnica sa vedú diskusie. No isté je, že prvá zmienka je z roku 1851 a spomína sa v nej už pne vybavená knižnica. Presný dátum nevieme, ale rok áno,“ vysvetlila riaditeľka Novohradskej knižnice Daša Filčíková. Knižnica začala svoju činnosť v spomínanom roku a prvým knihovníkom bol profesor reformovaného gymnázia Pavel Homokay.

Knižnica sa odvtedy viackrát sťahovala. Sídlila v historickej radnici, kde mala vyčlenené dve miestnosti, neskôr v nevyhovujúcich priestoroch Okresného pedagogického strediska na Štefánikovej ulici. Odtiaľ sa presťahovala do budovy v Corso kaviarni na rohu vtedajšej Masarykovej a Konevovej ulice. Priestory knižnice slávnostne otvorili 23.11. 1957. Napokon sa v roku 1975 presťahovala do budovy bývalej banky na križovatke ulíc Kármána a T. G. Masaryka, kde sídli dodnes. Vtedy mala knižnica 20 pracovníkov, Takmer 93 – tisíc kníh a 4439 čitateľov. Dnes je to vyše 110 – tisíc kníh a knižnica ročne privíta 50 – tisíc návštevníkov.

Lučenecká knižnica oslávila 165. výročie vzniku
33
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

„Na výstave máme knihy, ktoré boli vlastníctvom mestskej knižnice a rôznymi cestičkami sa dostali k súčasným majiteľom. Napríklad do štátneho archívu, odkiaľ máme organizačný poriadok z roku 1883. Ďalej aj zo súkromných zbierok, kde je v jednej knihe napísané rukou odporúčanie knihovníka J. Benkóa z roku 1858,“ doplnila riaditeľka. Od ďalšieho zberateľa majú súbor vzácnych starých kníh, pričom jedna z nich pochádza z roku 1742. Zberateľ tvrdí, že ju má zo zberne surovín.

Okrem kníh možno na výstave vidieť aj rôzne albumy, kroniky. Pre mladšiu generáciu je pripravená ukážka knižnice z čias socializmu. S tým súvisí aj zriadenie malej provizórnej knižnice s dobovým zariadením a nábytkom tak, ako vyzerala pred desiatkami rokov bez počítačov, no s kartotékami a lístkovými katalógmi.

Pozrite si našu fotogalériu z Novohradskej knižnice v Lučenci!

Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM