Boris Macko Rôzne

FOTO: Lučenecká lekáreň funguje už stovky rokov. Výnimočná nie je len názvom

Lekáreň na Kubínyiho námestí pozná v našom meste hádam každý. A často prejde aj okolo budovy, kde už dlhé roky funguje. Viete, čím je zaujímavá?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Lučenecká lekáreň funguje už stovky rokov. Výnimočná nie je len názvom
Foto: Boris Macko

Podľa dochovaných dobových prameňov sa zdá, že lekáreň Čierny orol je asi najstaršou v meste. Za jej vznik možno vďačiť Jánovi Danielovi Perliczimu. Prvá zmienka o zriadení lekárne U Čierneho orla je z roku 1760. Od roku 1998 je na budove nainštalovaná na jeho počesť aj pamätná tabuľa.

Tento málo známy prírodovedec a spisovateľ bol úradným lekárom Novohradskej stolice. Počas lekárnickej praxe vyrobil vyše 300 liekov a zhotovil aj liehový prístroj na meranie teploty ľudského tela. Napísal aj viacero prác s lekárskou tematikou. Hoci sa narodil v Kežmarku v roku 1705, od roku 1754 žil na svojom majetku v Opatovej, ktorá je dnes súčasťou Lučenca.

To, že lekáreň funguje stáročia v tej istej budove, je unikátom. Aj v iných mestách sa v meštianskych domoch prevádzky často menili. Preto je naozajstnou vzácnosťou nájsť budovu, ktorá slúži svojmu účelu taký dlhý čas. Navyše patrí medzi najstaršie v meste. „Počas veľkého požiaru v roku 1849 vyhorela, ale podľa starých pivníc a ďalších znakov vieme, že v Lučenci patrí medzi najstaršie, preto je národnou kultúrnou pamiatkou,“ informovala Andrea Moravčíková z lučeneckého pracoviska Krajského pamiatkového úrad Banská Bystrica.

Pozrite si spomínanú lekáreň v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

David Koller, Adam Ďurica aj tanečníci. Dni mesta Lučenec odhalili lákadlá!

Čo prinesie nový týždeň v Lučenci a okolí? 10 tipov na relax a zabavenie sa

Lekáreň Čierny orol funguje už stáročia
5
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM