Boris Macko Rôzne

FOTO. Múzeum v Lučenci ukrýva plno vzácností. Niektoré majú takmer 500 rokov

Okrem keramiky, obrazov, či archeologických nálezov aj tisíce kníh. A zbierka je vskutku obdivuhodná. Vedeli ste, aké klenoty nájdete v tunajšom múzeu?

Ilustračný obrázok k článku FOTO. Múzeum v Lučenci ukrýva plno vzácností. Niektoré majú takmer 500 rokov
Foto: Boris Macko

Novohradské múzeum a galéria má čo ponúknuť aj v stálej expozícii. Zbierka vyše 7500 kníh v knižnici je už slušná kolekcia, no nie je kniha ako kniha. Hlavne pokiaľ ide o tie historické. Väčšinou sú v latinčine, maďarčine, či nemčine, písané schwabachom. Majú však aj jednu písanú v hebrejčine. Aj ďalšie knihy sú zaujímavé. Napríklad Dejiny prírody z roku 1795.

Väčšina z nich je očiam verejnosti skrytá, no predsa je niekoľko z nich vystavených vo vitríne. Boli vydané v 17. a 18. storočí. Najstaršia je z roku 1555, ide o medicínsky traktár. Jednou z nich je Verbócziho Tripartita z roku 1753. „Išlo o šľachtické práva. Napríklad to, že šľachta nesmela byť zdanená a potvrdenie ďalších výsad ešte z obdobia pred vydaním tejto knihy,“ vysvetlil historik múzea Štefan Chrastina.

Ak ich chcete vidieť, stačí navštíviť múzeum a prezrieť si ich. Keďže sú vzácne, je to možné len cez sklenenú vitrínu. Niekedy však múzeum urobí výnimku a vystavuje aj ďalšie knižné poklady zo svojich zbierok.

Čítajte tiež:

V Lučenci vdýchnu život hline. Zručnosť si môžete preveriť aj vy

Osudové okamihy pre Lučenec. Mesto pred rokmi vypálili ruskí vojaci

Novohradské múzeum a galéria opatruje historicky cenné skvosty z papiera
6
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM