Správy

FOTO: Nová kompostáreň vo Fiľakove umožní efektívnejšie spracovanie odpadu

Efektívnejšie spracovávanie biologicky rozložiteľného odpadu a zvyšovanie jeho podielu v rámci triedeného zberu umožní nová kompostáreň, ktorá je druhou etapou výstavby zberného dvora vo Fiľakove.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nová kompostáreň vo Fiľakove umožní efektívnejšie spracovanie odpadu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Do užívania ju v stredu slávnostne odovzdal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) spolu s primátorom mesta Attilom Agócsom.

Podľa primátora má nová kompostáreň pre región okrem ekologického významu i ekonomický prínos. „Pri zbernom dvore sme sľubovali, že vytvoríme dve pracovné miesta. V súčasnosti tu už robí deväť zamestnancov a ideme to zvyšovať ešte o jednu pozíciu," konkretizoval Agócs s tým, že desať pracovných miest v ťažko skúšanom regióne je dobrá správa.

„Často sú to ľudia z rodín, ktoré sú na tom socio-ekonomicky veľmi zle. Je to pre nich pomoc a dúfam, že na dlhšiu dobu zdroj obživy," dodal.

Ako pokračoval Sólymos, jednou z jeho veľkých priorít v pozícii ministra životného prostredia je zmeniť Slovensko zo skládkovej veľmoci na krajinu, kde je recyklácia doma.

Kompostáreň vo Fiľakove
4
Galéria
Zdroj: TASR

„Aj preto som rád, že dnes môžeme odovzdať do užívania ďalší projekt, ktorý pomôže životnému prostrediu a taktiež zvýši kvalitu života ľudí," podotkol.

Nová fiľakovská kompostáreň má ročnú kapacitu 500 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Celkový rozpočet projektu bol vo výške zhruba 300-tisíc eur, pričom väčšinu financií samospráva získala z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Spolufinancovala ho vo výške piatich percent.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM