Správy

FOTO: Obchodná akadémia v Lučenci vychováva šikovných angličtinárov

Spomedzi stredných škôl na Slovensku bola Obchodná akadémia v Lučenci medzi vybranými školami. Žiaci sa mohli zapojiť do súťaže najšikovnejších „jazykárov“.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obchodná akadémia v Lučenci vychováva šikovných angličtinárov
2
Galéria
Zdroj: OA Lučenec

Súťaž Juvenes Translatores alias Mladí prekladatelia sa snaží podporovať štúdium jazykov a podnietiť mladých šikovných študentov k výberu kariéry profesionálneho prekladateľa.

Do súťaže sa každý rok môžu zapojiť stredné školy, ktoré následne nominujú svojich 17-ročných študentov. Zo všetkých zaregistrovaných stredných škôl Európska komisia náhodne vyberie 751 škôl a tie môžu do súťaže poslať svojich dvoch až piatich jazykovo nadaných študentov.

„Tento rok sme mali šťastie. Spomedzi stredných škôl na Slovensku bola Obchodná akadémia v Lučenci medzi náhodne vybranými školami a tak sme mohli zapojiť do súťaže našich najšikovnejších „jazykárov“. Súťaž sa uskutočnila 22. novembra 2018 a prebiehala v rovnakom čase vo všetkých vybraných školách v Európe,“ informovala Kvetoslava Kriváková z OA v Lučenci.

Súťažiaci mali na výber 552 možných jazykových kombinácií z 24 úradných jazykov EÚ. Traja z lučeneckých žiakov si zvolili preklad z jazyka anglického do jazyka slovenského a dvaja žiaci prekladali z maďarčiny do slovenčiny.

Súťažné texty prekladov boli hodnotené prekladateľmi Európskej komisie z príslušných jazykových oddelení generálneho riaditeľstva Komisie pre preklad v Bruseli, čím sa zaručila čo najvyššia kvalita hodnotenia a spravodlivé podmienky pre všetkých súťažiacich.

Koncom januára boli vyhlásené výsledky a 28 víťazov z celej EÚ získalo trojdňový pobyt v Bruseli, kde si v marci 2019 prevezmú ceny za preklad v doprovode svojho učiteľa.

„Aj keď naši žiaci medzi nimi nebudú, predsa sa jednej žiačke podarilo získať čestné uznanie za preklad. V utorok 26. februára našu školu navštívili zástupcovia Europe Direct v Lučeneci a odovzdali Lucii Gálovej, žiačke III. A triedy, Čestné uznanie za výborný preklad z anglického jazyka do svojho materinského,“ doplnila Kriváková.

OA  v Lučenci sa zúčastnila súťaže mladých prekladateľov
2
Galéria
Zdroj: OA Lučenec
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM