Boris Macko Rôzne

FOTO: Od Stalina po Husáka. Neďaleko Lučenca máme unikátny skanzen socializmu

Hoci máme na Slovensku veľa oficiálnych múzeí, sú aj také, ktoré štát nepodporuje. No môžu sa pochváliť jedinečnou zbierkou, či exponátmi. Jedno aj v neďalekom Polichne.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Od Stalina po Husáka. Neďaleko Lučenca máme unikátny skanzen socializmu
Zdroj: Dnes24.sk

Unikátny prierez históriou školstva ponúka budova historickej školy v obci Polichno neďaleko Lučenca. Keďže sa tu narodila Božena Slančíkova Timrava, chodila do nej niekoľko rokov, no neskôr ju už otec učil doma. V škole sa dajú nájsť lavice a vybavenie z čias Rakúsko – Uhorskej monarchie, medzivojnového Československa aj socializmu. Prvá dve obdobia nájdete v jednej triede, socík si našiel miesto v dvoch miestnostiach druhej časti školy.

Čítajte tiež: FOTO: Pri Lučenci opravujú Timravin rodný dom. Problémom je smutná skutočnosť

Busty Lenina či Engelsa, podobizne prezidentov Gottwalda, či Husáka, či pionierske rovnošaty si ešte mnohí pamätajú, no mladšej generácii to nič nehovorí. „Škola fungovala do roku 1974, chodil som sem ešte aj ja. Predmety a exponáty sem zháňame rôznymi spôsobmi. Tie z obdobia socializmu patria jednej našej obyvateľke. Chce sa ale chce odsťahovať, takže ešte nie je isté, či tu ostanú. Chceme s ňou o tom ešte rozprávať,“ prezradil starosta Polichna Pavel Kyseľ.

Budovu školy chce postupne zrekonštruovať, no problémom sú, ako inak, peniaze. Obec na to nemá a niektoré práce si dokáže spraviť svojpomocne. Napriek tomu sa starosta nevzdáva myšlienky zriadiť tu oficiálne múzeum, kde by sa návštevníci dozvedeli, ako to vyzeralo v školách kedysi.

Pozrite si v našej fotogalérii budovu bývalej školy v Polichne!

Čítajte tiež: FOTO: Lučenčania obdivovali unikátne kroje. Pestrá krása tradícií Novohradu

Budova bývalej školy v Polichne skrýva unikáty z minulosti
18
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM