Kultúra Rôzne

FOTO: Petrohrad očami detí naberá na popularite, maľby prišli aj zo zahraničia

Krásne kresby a maľby prišli od tisícok detí nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Slovinska a dokonca aj Švajčiarska. Výtvarná súťaž naberá na popularite.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Petrohrad očami detí naberá na popularite, maľby prišli aj zo zahraničia
Zdroj: Mesto Lučenec

Výtvarná súťaž Petrohrad očami detí naberá z roka na rok na popularite. Svedčí o tom počet prác, ktoré mladí, začínajúci umelci poslali. Kým vlani to bolo okolo 700, teraz už takmer tisícka.

„Myslím si, že aj táto výstava dala veľmi veľký impulz k ďalším možným podujatiam detí. Naším spoločným cieľom je, aby boli deti spolu, aby si budovali svoje šťastie, svoju peknú budúcnosť. A to sa nám, myslím si, darí,“ povedal v rámci slávnostného otvorenia vernisáže generálny konzul SR v Petrohrade Augustín Čisár.

Ceny primátorky

Odborná porota v zložení Ján Belko, Kinga Szabó, Renata Adamová vytvorila šesť kategórií, pričom v každej vyhodnotila prvé tri najlepšie práce, ako aj ďalšie práce bez poradia s odmenami. Zvlášť sa oceňovali žiaci základných, ale aj stredných umelecký škôl.

Dôležité bolo, aby sa maľba či kresba týkala Petrohradu a techniku si mohli vybrať. Okrem týchto ocenení v jednotlivých kategóriách putovali mimoriadne ceny primátorky mesta Alexandry Pivkovej do Českej republiky, Slovinska a Švajčiarska.

Petrohrad očami detí
20
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

Mama víťaznej súťažiacej Izabelly Záhorskej (Súkromná základná umelecká škola, Gemerská cesta, Lučenec) prezradila viac z diela Silvestrovský Petrohrad: „Namaľovala to s pani učiteľkou zo základnej školy a maľovala architektúru. V pozadí zobrazila petrohradský silvester s ohňostrojom.“

Súťaž dala poriadne zabrať aj samotným lučeneckým organizátorom. Zvládnuť také množstvo prác si vyžadovalo dôkladnú logistiku. Pomáhala mestská kultúrna organizácia LUKUS, či študentský parlament.

Umelecký rast

„Podstatné je to, že sa do našej spoločnej výtvarnej súťaže zapojilo ešte viacej detí. Svojim deťom alebo svojim zverencom sa venovalo viac pedagógov. Rodičia prišli na ocenenie spoločne s ocenenými deťmi a videli, ako ich deti umelecky rastú. Ja som tomuto rada,“ dodala primátorka mesta Lučenec Alexandra Pivková.

Organizátori z mesta Lučenec pripravili pre súťažiacich hodnotné ceny, pričom šiesti absolútni víťazi získali vzácnu knihu pod názvom 400 rokov dynastie Romanových.

Výstavu si v mestskom múzeu (Radnica Lučenec, Ul. Dr. Herza) môžete pozrieť do 26. januára 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM