Boris Macko Kultúra

FOTO: Schátraná pamiatka neďaleko Lučenca. Dočká sa neobývaný kaštieľ záchrany?

Mnoho kaštieľov na Slovensku je v žalostnom stave. Niekoľko ich nájdeme aj v okolí Lučenca. Pohľad na jeden z nich nie je skutočne veľmi prívetivý.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Schátraná pamiatka neďaleko Lučenca. Dočká sa neobývaný kaštieľ záchrany?
Foto: Boris Macko

Kaštieľ Horkovicsovcov v obci Veľké Dravce neďaleko Lučenca je zapísaný v zozname kultúrnych pamiatok. Jeho vonkajší vzhľad však o tom nesvedčí. No zdá sa, že sa mu blýska na lepšie časy.

„Pred časom ho kúpila súkromná firma, ktorá s ním má svoje plány. Dokonca je vypracovaný aj projekt, ktorý zahŕňa aj park. Čaká sa už len na možnosť čerpať fondy EÚ, ministerstva kultúry, či iných inštitúcií,“ vysvetlila starostka Veľkých Draviec Viera Rubintová. Dodala, že pred desaťročiami tu bola klubovňa pre mladých, no po čase prestala fungovať a kaštieľ rýchlo chátral.

Kaštieľ bol postavený v roku 1821, jeho prvým majiteľom bol Jozef Horkovics a kaštieľ bol známy pod menom Horkovicsova kúria. Ide o prízemnú stavbu s portykom na strane dvora, s tympanónom s erbom. Hospodárska časť s arkádami. Postavená je v klasicistickom štýle. Kaštieľ je žiaľ momentálne neobývaný a v schátranom stave. Od úplného zdevastovania ho chránia aspoň mreže na oknách.

Pozrite si kaštieľ vo Veľkých Dravciach v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: V centre Lučenca spadol strop podchodu. Dočká sa nebezpčené miesto opravy?

Nadmerný hluk rozhneval Lučenčanov. Skončí trestným oznámením?

FOTO: Kaštieľ vo Veľkých Dravciach čaká na opravu
13
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM