Boris Macko Rôzne

FOTO: Šikovná žena od Lučenca vdychuje dušu starým veciam. Prerazila aj za hranicami

Jana Kocúrová z Haliče sa venuje netradičnej technike. Vďaka talentovanej remeselníčke nekončia staré veci na smetisku, ale poslúžia ďalej.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Šikovná žena od Lučenca vdychuje dušu starým veciam. Prerazila aj za hranicami
16
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Jana Kocúrová z Haliče si pred niekoľkými rokmi splnila sen. Venuje sa tomu, čo ju baví. Šikovnej žene sa zatiaľ darí, pritom pred pár rokmi zažila aj nepríjemné chvíle. No práve tie ju posnuli tam, kde je dnes. V Haliči má svoj obchodík so suvenírmi, ktoré vlastnoručne vyrobila. Pred ním si môžete posedieť na stoličkách vyrobených zo starého koryta.

„Bola som chemická laborantka a prišla som o prácu. Preto som rozmýšľala o podnikaní v oblasti, ktorú tu nikto v okolí nerobí,“ rozpráva pani Jana o neľahkom období spred niekoľkých rokov. „Mám rada staré veci a snažím sa im vložiť novú dušu. Páči sa mi, keď staré je nové a nové je staré. Používam napríklad aj rámy spred niekoľkých desaťročí, okná, či kufre. V rámoch z okien, ktoré majú aj vyše 100 rokov robím rodokmene. Robím aj šperkovnice, ktoré sú veľmi obľúbené., rovnako aj retro škatule. Objednám si nové drevené, ak nie sú po ruke staré. Manžel to nahrubo opracuje a ja to dokončím,“ hovorí o svojich výtvoroch pani Kocúrová.

Priznáva, že bez podpory rodiny by sa svojej práci, ktorá je zároveň koníčkom, nemohla venovať. „Baví ma to a teší, navyše mám aj prácu, takže ide o splnený sen. Podporuje ma aj manžel, hoci pohundre, ak donesiem nejakú starú vec. Ak by som nemala podporu rodiny, nedám sa na to. Lebo na začiatku som si veľmi neverila. Ale povzbudzovala ma dcéra aj ostatní z rodiny,“ povedala pani Kocúrová.

Od chémie k umeniu

„Podnikám tri roky, ale tejto činnosti som sa venovala aj dva roky predtým. Skúšala som techniku, na začiatku som ešte veľa vecí pokazila,“ hovorí šikovná žena o ťažkých začiatkoch. Nemá žiadne umelecké vzdelanie, preto s úsmevom hovorí, že prešla od chémie k umeniu. „No k umeniu mám blízko, rada maľujem a tvorím. Som členkou amatérskeho výtvarného súboru v Lučenci,“ vyznáva sa zo súčasného vzťahu k záľube.

Na druhej strane je každodenná realita. „Umením sa dá len ťažko uživiť, preto už nemaľujem, nie je to ocenené a zaplatené. Ale dá sa prežiť. Našťastie tu máme zámok a kto chce, ten ma nájde. Dôležité je, že ma práca baví a je pre mňa aj koníčkom,“ nesťažuje sa šikovná Haličanka.

Inšpirácia z Florencie

Veľa jej obrazov, tabuliek a svadobných pohárov končí v zahraničí. Napríklad v Taliansku, Kanade, Švajčiarsku, ale aj našich susedných krajinách. K úspechu jej pomáha aj inšpirácia spoza hraníc. „Chodievam na medzinárodnú výstavu umenia a remesiel do Florencie. Býva každý rok v apríli. Tam čerpám inšpiráciu,“ dodala Jana Kocúrová. Tvrdí, že aj táto skúsenosť jej pomáha v ďalšej tvorbe. „Snažím sa osloviť ľudí, čo sa im páči a diela potom dotvorím podľa ich predstáv. Darček je tak výnimočnejší, keďže je osobný a to teší ešte viac,“ uzavrela remeselníčka.

Pozrite si v našej galérii výrobky Jany Kocúrovej z Haliče!

V OBRAZOCH: Malý obchodík v Haliči ukrýva prácu šikovných rúk Jany Kocúrovej
16
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM