Kultúra

FOTO: Tento anjelik z Lučenca nikdy neodletí, bude stálou výzdobou mesta

Tohtoročné vianočné trhy v Lučenci priniesli do mesta aj umelecké novinky. V rámci programu boli na Námestí republiky sprístupnené verejnosti umelecké diela - sochy.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tento anjelik z Lučenca nikdy neodletí, bude stálou výzdobou mesta
5
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec

V prítomnosti sochára Milana Nemeša, pomocníkov (študentov) Michala Gala a Patrika Hajovského a primátorky mesta Alexandry Pivkovej bola odhalená kovová socha anjela, ktorá bude stálou výzdobou námestia. Umelci pracovali na soche niekoľko dní.

„Anjelik, ktorého sme vytvorili, je štylizovaná ženská postava. Je to dielo 2,6 m vysoké s rozpätím krídel 1,6 m. Je vytvorená z nerezovej antikorovej ocele, je zvarovaná a kovaná. Volili sme techniku prútov ohýbaných, aby nám ostala vzdušnosť,“ prezradil autor a organizátor sochárskeho sympózia Anjelské dni Milan Nemeš.

Druhým umeleckým dielom je drevený betlehem. „Pracoval som na voľnom priestranstve, aby obyvatelia mesta videli, ako moje dielo vzniká. Dielo bolo zhotovené z očisteného mäkkého topoľového dreva, aby sa lepšie rezalo ako do suchého,“ prezradil rezbár Martin Kalman.

V nasledujúcom období pribudnú ešte sochy troch kráľov, pastiera a zvierat. „Budú hotové v budúcom roku, keď začne adventný čas, aby mesto Lučenec malo krásny kompletný drevený betlehem,“ dodal.

Zdroj a foto: Mesto Lučenec

Nové sochy v Lučenci
5
Galéria
Zdroj: Mesto Lučenec
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM