Boris Macko Rôzne

FOTO: Unikátna pamiatka v Lučenci. Dôkaz, že chránená budova nemusí mať stovky rokov

Lučenec má mnoho stavieb, ktoré stoja za pozornosť. Čím je zaujímava YMCA na križovatke Haličskej a Novohradskej?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Unikátna pamiatka v Lučenci. Dôkaz, že chránená budova nemusí mať stovky rokov
Foto: Boris Macko

Lučenec utrpel obrovské škody na budovách hlavne počas veľkých požiarov. Tie zasiahli mesto aj v 19. storočí a ulice museli byť postavené prakticky nanovo. Napriek tomu môžme byť hrdí na stavby, ktoré sú pamiatkovo chránené, hoci majú len desiatky rokov.

Jednou z nich je YMCA na križovatke ulíc Haličská a Novohradská. Bola postavená v rokoch 1923 – 1925 pre vtedajšie kresťanské združenie YMCA. Dnes je v nej základná umelecká škola. Okrem toho, že v nej pôsobil Andrej Plávka je zaujímavá aj niečím iným.

„Je zapísaná v zozname pamiatok ako Národná kultúrna pamiatka. Projektoval ju významný slovenský architekt Milan Michal Harminc. Je to dôkaz toho, že budova nemusí byť cenná byť len kvôli veku. Tu ide o autora a štýl, v ktorom bola postavená,“ vysvetlila Andrea Moravčíková z lučeneckého pracoviska Krajského pamiatkového úradu. Banská Bystrica.

Jedným z ďalších dôvodov je, že budova bola naprojektovaná vo funkcionalistickom štýle a Harminc sa tak zaradil na úroveň takých architektov, ako boli Jurkovič, či Hudec. Milan Michal Harminc bol jeden z najaktívnejších slovenských architektov. Celkovo po celej Európe naprojektoval 300 budov, z toho 171 na Slovensku. Zaujímavosťou je, že navrhol aj 108 kostolov pre všetky konfesie. Napríklad aj v neďalekom Českom Brezove. Ako projektant bol aktívny 65 rokov. Zomrel 5. 7. 1964 vo veku 94 rokov.

Pozrite si cennú pamiatku v Lučenci v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Známy spisovateľ Andrej Plávka v Lučenci: Čo spojilo významného autora a naše mesto?

FOTO: Boj s trávou v uliciach Lučenca. Na zeleň a jej údržbu idú státisíce eur

FOTO: YMCA v Lučenci - nenápadná, no cenná a pamiatkovo chránená budova
7
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM