Boris Macko Rôzne

FOTO: Úspechy pýchy Lučenca pokračujú. Synagóga získala nové ocenenie

Je kultúrnou dominantou mesta a jej citlivá rekonštrukcia má pozitívny ohlas nielen v Lučenci, ale na celom Slovensku! Chcete dôkaz o výnimočnosti našej synagógy?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úspechy pýchy Lučenca pokračujú. Synagóga získala nové ocenenie
11
Galéria
Zdroj: TASR

Lučenecká synagóga už v tomto roku získala ocenenie od revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá v kategórii Obnova. Len pred pár dňami získala ďalšie na druhom ročníku konferencie venovanej židovskému kultúrnemu dedičstvu v priestoroch žilinskej novej synagógy.

Prvýkrát bola udelená Cena Eugena Bárkánya od Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku za významné aktivity na záchranu kultúrneho dedičstva na Slovensku. Na ceremoniáli v Žline, kde boli aj veľvyslanci z Nórska a Nemecka, mesto Lučenec vstúpilo ako prvé do histórie odovzdávania spomínanej ceny. Získalo ju za príkladnú pamiatkovú obnovu našej synagógy.

Žilinu a Lučenec spája aj fakt, že architekt neologickej synagógy v Lučenci Leopold Baumhorn sa prihlásil v roku 1928 aj do architektonickej súťaže na výstavbu synagógy v Žiline, no neuspel. Potešiteľné je, že naše mesto privíta roku 2018 účastníkov konferencie v našej synagóge.

Pozrite si krásu synagógy v našej fotogalérii!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM