Kultúra

FOTO: V rámci rekonštrukcie Fiľakovského hradu dostane strechu jedna z bášt

Na vstupný areál Fiľakovského hradu boli zamerané rekonštrukčné práce, ktoré počas leta a jesene realizovala samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V rámci rekonštrukcie Fiľakovského hradu dostane strechu jedna z bášt
Zdroj: TASR

Podľa slov riaditeľky Hradného múzea Fiľakovo Viktórie Tittonovej získalo mesto ako vlastník pamiatky financie z dvoch grantových zdrojov – prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce Interreg a z výzvy Obnovme si svoj dom, vypísanej Ministerstvom kultúry SR.

„Realizovali sme murárske práce na malej delovej bašte pri hradnej bráne, kde bolo potrebné opraviť múry zvonka i zvnútra. Navyše bolo nutné rozobrať asi 1,5 metra hornej časti múrov bašty a znova ich vymurovať, aby bolo na ne možné osadiť strešnú konštrukciu, ktorá na bašte doteraz nebola," vysvetlila Tittonová.

Priestor pre turistov

Dodala, že tento úkon bol nevyhnutný, nakoľko vrchná časť múrov bola zdegradovaná a počas pamiatkovej obnovy v 80. rokoch 20. storočia nevhodne zrekonštruovaná.

Spomínaná delová bašta bude po pôvodnej vstupnej bráne a Bebekovej bašte zatiaľ len tretím hradným objektom, ktorý bude mať strechu. K jej zastrešeniu by malo dôjsť podľa riaditeľky v marci budúceho roka.

„V novozastrešenej bašte chceme zriadiť priestor pre turistov, kde budú umiestnené informačné panely so zaujímavosťami o hradoch a zámkoch Novohradu, ako aj drevené hračky pre deti," doplnila Tittonová.

Z čias Turkov

Druhou obnovenou časťou hradu je drevená rampa, ktorá návštevníkom umožňuje prechod z dolného na stredný hrad. „Bola už vo veľmi zlom stave, dosky boli zhnité a museli sme ich vymeniť," zakončila riaditeľka.

Prvá písomná zmienka o Fiľakovskom hrade je v liste pápežovi z roku 1242, v ktorom je uvádzaný ako jeden z hradov, ktoré prežili tatárske nájazdy.

Podľa niektorých prameňov však kamenný hrad na tomto mieste stál už v 12. storočí. V tureckom období bol zaradený do systému obranných hradov, v ktorom patril medzi najdôležitejšie. Po dobytí v roku 1554 si v ňom Turci zriadili správne centrum svojej územnej jednotky – sandžaku.

Fiľakovský hrad
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM