Jakub Forgács Správy

FOTO: Vodiči sa konečne dočkali: Nový úsek cesty medzi Lučencom a R. Sobotou

Kritická nehodová lokalita neďaleko od Lučenca prešla obnovou. Zmodernizované kilometre cesty majú zvýšiť bezpečnosť i plynulosť premávky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vodiči sa konečne dočkali: Nový úsek cesty medzi Lučencom a R. Sobotou
Zdroj: TASR

Zvýšenie bezpečnosti i plynulosti cestnej premávky má priniesť nový úsek cesty I/50 pri Ružovej osade neďaleko obce Ožďany na rozhraní okresov Lučenec a Rimavská Sobota, ktorý bol vo štvrtok oficiálne odovzdaný do užívania. Zámerom rekonštrukcie bolo podľa slov predstaviteľov Slovenskej správy ciest (SSC) komplexne obnoviť a zmodernizovať tento viac ako dvojkilometrový úsek, kde sa v minulosti nachádzala ostrá a neprehľadná zákruta, ktorá bola miestom častých dopravných nehôd.

Nehodová lokalita

„Dlhodobo bolo toto miesto vykazované ako kritická nehodová lokalita. Mali sme tu viacero dopravných nehôd, bohužiaľ aj smrteľných. Som rád, že dnes môžeme konštatovať, že je tomu koniec a verím, že kritická nehodová lokalita je minulosťou,“ uviedol na margo novej cesty Roman Žembera, generálny riaditeľ SSC, ktorá bola objednávateľom a investorom stavebného diela.

„Novovybudovaná cesta má bezpečnejšie zväčšené polomery smerových a výškových oblúkov. V rekonštruovanom úseku pribudla nová križovatka, dva nové mosty cez miestne potoky a nové vjazdy do priľahlých obytných zón. Cestujúcim budú slúžiť dve novopostavené autobusové zastávky, chodníky popri hlavnej ceste a priechody pre chodcov s osvetlením. Pribudli aj nové bezpečné zvodidlá, ako aj dopravné značenie a vodiace zariadenia,“ konkretizoval vykonané práce Anton Hečko, stavbyvedúci spoločnosti Skanska, ktorá bola zhotoviteľom stavby. Dodal, že rekonštrukcia zahŕňala i vybudovanie novej cestnej kanalizácie a troch nových staníc odvádzačov ropných látok.

Nový úsek cesty nahradil pôvodnú nevyhovujúcu zákrutu, v ktorej bola rýchlosť znížená na 60 a 40 km/h. Na novej vozovke je povolená maximálna rýchlosť 90 km/h, v jednej časti je však pre priechod pre chodcov znížená na 70 km/h. „Sú tu priľahlé domy, ktoré musia mať vstupy, sú tu navyše aj autobusové zastávky,“ vysvetlil Marek Štancel, senior oblastný manažér spoločnosti Skanska, podľa ktorého šlo v danej lokalite o optimálny variant, a preto nebol pre chodcov vystavaný nadchod.

Milióny eur

Rekonštrukcia predmetného úseku bola financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program doprava a zo štátneho rozpočtu. Celková cena bola vyše 5,5 milióna eur bez DPH. Od apríla 2015 až do augusta 2016 zhotoviteľ na stavbe realizoval 31 stavebných objektov. Súčasťou rekonštrukcie bolo i preloženie inžinierskych sietí a potokov, ako aj vybudovanie dočasnej obchádzkovej trasy.

Dĺžka zrekonštruovanej cesty je viac ako 1,5 kilometra, celková dĺžka rekonštrukcie vrátane obnovy živičných povrchov meria zhruba 2,1 kilometra. Počas prác bolo celkovo odkopaných 61.000 a premiestnených 89.000 kubických metrov (m3) zeminy. Na rozlohe asi 12.000 metrov štvorcových zhotoviteľ vymenil podmočené podložie, kam do násypov umiestnil 47.000 m3 lomového kameňa. Na asfaltovanie povrchov cesty stavbári použili takmer 4400 m3 asfaltu.

Pozrite si v našej fotogalérii nový úsek cesty medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou!

Čítajte tiež:

FOTO: Vyčíňanie vandala v Lučenci. Poškodil pamätník významnej udalosti

FOTO: Čierna škvrna na mape Lučenca: Blízkosť centra špatí odpad a zanedbaná zeleň

FOTO: Otvorenie cesty medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM