Boris Macko Rôzne

FOTO: Vtáčia chrípka opäť udrela v Lučenci. Mesto prichádza o svoje atrakcie

Vírus vtáčej chrípky sme prvý raz pocítili ešte koncom januára. V Mestskom parku postupne zabil jednu dospelú a dve mladé labute. Teraz si vyžiadal ďalšiu obeť!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vtáčia chrípka opäť udrela v Lučenci. Mesto prichádza o svoje atrakcie
14
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

Obľúbené biele labute, ktoré sú jednou z najväčších atrakcií Mestského parku, začal ešte koncom januára zabíjať vírus vtáčej chrípky. K trom uhynutým – jednej dospelej a dvom mladým pribudla vo štvrtok ďalšia mladá labuť. Ostali tak už len dve.

„Bohužiaľ, môžem potvrdiť úhyn ďalšej mladej labute. Ostala už len ich mama a jedna mladá labuť. Najprv to vyzeralo tak, že zvyšné tri prežijú, no ďalšia z nich žiaľ vírusu podľahla. Majú kompletnú starostlivosť, sú prikrmované a podávame im aj vitamíny,“ vysvetlila Elena Kováčiková, riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Lučenci.

„Mŕtve telá vtákov ale zbierame po celom meste. Nie kvôli vtáčej chrípke, ale tuhej zime, ktorá im dala v posledných týždňoch zabrať. Preto hynie viac vtákov ako po iné roky,“ dodala Kováčiková s tým, že u kačíc ani iných druhov vtákov v Mestskom parku žiadny úhyn nezaznamenali. Vtáčiu chrípku mohli podľa nej do parku zavliecť nalietavajúce kormorány. „U kačíc nepredpokladáme výskyt vtáčej chrípky, sú odolnejšie. Naopak, u labutí môžeme len dúfať, že to prežijú aspoň zvyšné dve,“ dodala riaditeľka RVPS.

Labute z parku nezmiznú

Vírus vtáčej chrípky našťastie nezaznamenali ani v žiadnych súkromných chovoch. Napriek tomu aj naďalej platí monitorovacia zóna v okruhu tri kilometre od jazierka v Mestskom parku. Majitelia hydiny a iných vtákov chovaných v zajatí musia zabrániť ich kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom. Platí aj zákaz premiestňovania hydiny a vtáctva chovaného v zajatí, ako aj ich zhromažďovanie na výstavách a veľtrhoch. V Mestskom parku sa ľudia nedostanú k obľúbenému altánku na ostrovčeku. Mostík, ktorý naň vedie je zavretý kvôli vtáčej chrípke.

Napriek tomu, že vírus vtáčej chrípky zredukoval počet labutí v parku, mesto to nevzdáva. „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, no uvažujeme o rozšírení, prípadne opätovnom obnovení chovu labutí v Mestskom parku,“ informovala hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová. Lučenec by tak nemal prísť o obľúbené atrakcie.

Pozrite si v našej galérii zvyšné labute, ktoré prežili útok vtáčej chrípky!

V OBRAZOCH: Vtáčia chrípka zabíja labute v lučeneckom mestskom parku
14
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM