Boris Macko Krimi

FOTO: Vyčíňanie vandala v Lučenci. Poškodil pamätník významnej udalosti

Bitka pri Lučenci patrí medzi najvýznamnejšie udalosti v dejinách mesta. Hoci doteraz nie je úplne jasne, kde sa udiala, pamätník obetiam existuje. Ale nedávno sa na ňom niekto škaredo "podpísal"!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vyčíňanie vandala v Lučenci. Poškodil pamätník významnej udalosti
Foto: Boris Macko

Cintorín v Opatovej je pietnym a tichým miestom. Práve tu sa mohla odohrať Bitka pri Lučenci. Preto tu ešte v roku 2001 pri 550. výročí odhalili pamätník na pamiatku obetí vojenského stretu medzi vojskami Jána Huňadyho a oddielmi bratríkov.

Hoci aj okolie malého pamätníka by si zaslúžilo lepšiu údržbu a opravu, je to lepšie ako nič. No priam nepochopiteľné je, že mramorovú pamätnú tabuľu poškodil neznámy vandal. „Pred týždňom tam bola jedna kolegyňa a všimla si, že pamätník je poškodený. Či je to tak už dlhší čas, nevieme,“ povedala riaditeľka Novohradského múzea a galérie v Lučenci Iveta Kaczarová.

Oslovili sme aj mestskú políciu aj mesto, či im niekto nenahlásil poškodený pamätník. Nakoniec konali na náš podnet. „Hliadka mestskej polície dňa 09. augusta 2016 v čase o 13:30 vykonala kontrolu cintorína v Opatovej a pomníka historickej udalosti Bitky pri Lučenci, kde na mieste zistila poškodenie náhrobného kameňa – tabule o rozmeroch cca 40×40 cm. Je odlomená pravá spodná časť,“ uviedla hovorkyňa mesta Michaela Hrnčiarová.

Otázne je, čo ďalej s poškodeným pamätníkom. Či sa opraví, alebo bude nevyhnutné urobiť nový podľa pôvodnej predlohy. „Mesto zabezpečí nápravu jeho poškodenia,“ dodala Hrnčiarová s tým, že už oslovili aj majstrov, ktorí dokážu urobiť odborné práce.

Dôsledky vyčíňania neznámeho vandala nájdete v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO: Lučenec bojuje proti vandalom v parku. Pri labuti pribudla nová ochrana

FOTO: Čierna škvrna na mape Lučenca: Blízkosť centra špatí odpad a zanedbaná zeleň

FOTO: Poškodený pamätník Bitky pri Lučenci
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM