Kultúra

FOTO: Z čoho sa pilo kedysi? Výstava Krása v ohni zrodená predstavuje historické výrobky

Vystavené predmety pochádzajú zo zbierky súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkeho a vznikali od konca 18. po začiatok 20. storočia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Z čoho sa pilo kedysi? Výstava Krása v ohni zrodená predstavuje historické výrobky
11
Galéria
Zdroj: Hradné múzeum Fiľakovo

Produkty sklárskych hút z územia niekdajšieho Horného Uhorska, s osobitým dôrazom na novohradské sklárske dielne, predstavuje aktuálna výstava Krása v ohni zrodená, ktorá je do 15. novembra sprístupnená v priestoroch Hradného múzea Fiľakovo v okrese Lučenec.

Ako informovala jeho riaditeľka Viktória Tittonová, vystavené predmety pochádzajú zo zbierky súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkeho a vznikali od konca 18. po začiatok 20. storočia.

„Jeho zbierka pozostáva z vyše tisíc kusov, najmä z nádob na pitie, ktoré boli každodennou súčasťou života prostého ľudu. Sklárske výrobky majú prevažne optickú výzdobu, to znamená, že sa ich tvorcovia usilovali o zvýraznenie svetelného a tieňového efektu na sklenenom povrchu,“ priblížila Tittonová.

Vystavené kusy sú podľa nej vo svojej jednoduchosti hotovými umeleckými dielami, a dokazujú, že uhorské sklárske umenie v danom období vytvorilo samostatný, od európskeho nezávislý spôsob umeleckého stvárnenia. „Výstavu dopĺňajú fotografie sklárskych výrobkov z kolekcie zberateľa Jána Kautmana,“ dodala riaditeľka.

Foto: FB Hradné múzeum

Sklárska výstava vo Fiľakove
11
Galéria
Zdroj: Hradné múzeum Fiľakovo
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM