Kultúra

Historická budova na Kubínyiho námestí v Lučenci sa dočkala rekonštrukcie

Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, na celý proces dohliadali štátni pamiatkari.

Ilustračný obrázok k článku Historická budova na Kubínyiho námestí v Lučenci sa dočkala rekonštrukcie
10
Galéria
Zdroj: Boris Macko

Obnova fasády a reštaurovanie sôch v atike bolo náplňou rekonštrukcie historickej budovy na Kubínyiho námestí v Lučenci, ktorú v uplynulom období zrealizoval jej vlastník, Stredoslovenská distribučná (SSD). Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, na celý proces dohliadali štátni pamiatkari.

„Dôvodom rekonštrukcie bol nevyhovujúci fyzický stav fasády a súsošia. Podpísala sa pod to najmä kombinácia veku a poveternostných vplyvov. Ak by sa nejaký kus odtrhol a spadol dole, mohol ohroziť okoloidúcich,“ skonštatovala Eva Čerťaská z odboru správy majetku SSD.

Doplnila, že žiadali o dotáciu aj Ministerstvo kultúry SR, ale pre vysoký počet žiadateľov neuspeli a celý projekt museli financovať svojpomocne. Investovali doň zhruba 90-tisíc eur.

Jednou z podmienok rekonštrukcie bol reštaurátorský výskum, ktorý vykonali Štefan Siváň a Miroslav Janšto. „Jednotlivé sochy sú doplnené rôznymi symbolmi, ktoré majú predstavovať hospodársku a finančnú prosperitu či stabilitu. Jedným z takých symbolov je úľ. Tak ako včely nosia výsledky svojej práce do úľa, tak nosia aj ľudia výsledky svojej práce v podobe peňazí do banky," vysvetlili reštaurátori v správe z výskumu. Budova totiž slúžila niekoľko desaťročí aj ako sídlo viacerých finančných spoločností.

Podľa slov hovorcu SSD Miroslava Gejdoša si budova medzi miestnymi obyvateľmi dodnes zachovala pomenovanie „banka“, hoci je už 70 rokov vo vlastníctve energetikov. „V súčasnosti ju využíva 50 zamestnancov našej spoločnosti ako administratívne centrum pre daný región,“ priblížil.

Foto: archív, Boris Macko

V OBRAZOCH: Kubínyiho námestie v priebehu desaťročí
10
Galéria
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM