Ľubomíra Karmanová Správy

Historickú dominantu Novohradu chcú otvoriť už tento rok: Vznikne tu 20 nových flekov!

Práce v našom regióne je stále zúfalo málo. Čo by ste povedali zamestnaniu na takomto parádnom zámočku?

Ilustračný obrázok k článku Historickú dominantu Novohradu chcú otvoriť už tento rok: Vznikne tu 20 nových flekov!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvú etapu rekonštrukcie Haličského zámku, plánuje realizátor ukončiť už koncom roka. Ako informovala Regína Vidová zo spoločnosti Imet, v druhej etape už majú v pláne len úpravy okolia zámku. „My všetci Haličania sa v očakávaní na tento čas, čas otvorenia a sprístupnenia Haličského zámku tešíme,“ uviedol starosta obce Halič, Juraj Machava.

Podľa projektu bude zámok, disponovať klasickými prvkami hotela. Nájdete tu apartmány, reštauráciu, vináreň, biliard, chýbať nebude ani wellnes, priestory pre kultúrne podujatia, či kongresy. Špecifický bude tento zámocký hotel svojou knižnicou a kaplnkou.

Francúzsky park

Na hornej terase s predsunutými bastiónmi pred vstupom do zámku sa použitím replík pôvodných kovaných pergol a výsadbou oživí pôvodná funkcia tohto priestoru ako rozária. Zeleň plánujú doplniť parkovou úpravou s pravidelnou kompozíciou v duchu francúzskeho parku.

„Vzhľadom na využitie nádvoria v budúcnosti a snahu zachovať kamennú fontánu, bude fontána presunutá na hornú terasu pred vstupom do zámku, čím sa zvýši estetický dojem a celková kompozícia francúzskeho parku,“ informovala Vidová.

Zámocká romantika

Podľa realizátora rekonštrukcie, v hotely budú štandardné izby, ale aj luxusné apartmány. Skutočnú zámockú romantiku si nároční klienti môžu dopriať priamo v kráľovskom apartmáne.

Do roku 2019 plánuje realizátor aj úpravu okolia zámku. Pribudnúť by malo jazierko s možnosťou rybolovu, člnkovania, na svoje si prídu aj milovníci golfu, či plávania. „Návštevníkom budú v budúcnosti slúžiť aj tenisové kurty, golfové ihrisko s 18 jamkami, a bazén,“ prezrádza ďalej Vidová.

Radosť domácich

Na zámku by malo nájsť prácu okolo 20 ľudí. Rekonštrukcia historickej dominanty teší aj samotných Haličanov.

„Po dokončení Haličského zámku a jeho sprístupnení pre verejnosť sa pre obec a jej obyvateľov otvoria nové obzory. Možno práve Halič, obec pod zámkom sa stane vďaka svojej zemepisnej polohe a zrekonštruovanému zámku vyhľadávanou turistickou destináciou,“ doplnil starosta.

Haličania veria, že vďaka hosťom prichádzajúcim na zámok, sa zvýši zamestnanosť a následne životná úroveň občanov v obci.

„Cieľom spoločnosti je aj podpora a rozvoj kultúrneho a turistického ruchu regiónu Novohrad a uchovanie pamiatky v žijúcej podobe, podobne ako je to v iných európskych krajinách,“ dodala na záver Vidová.

Haličský zámok v novom šate
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM