Boris Macko Rôzne

HLASUJTE: Je podľa vás dôstojné, ak sa mestský ples koná v lučeneckej Synagóge?

Do Mestského reprezentačného plesu je ešte niekoľko týždňov a už vyvoláva rozporuplné reakcie Lučenčanov. Prečo sa niektorým nepozdáva?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Je podľa vás dôstojné, ak sa mestský ples koná v lučeneckej Synagóge?
11
Galéria
Zdroj: TASR

Niektorým Lučenčanom prekáža miesto, kde sa má mestský ples konať. Synagógu nepovažujú za šťastný výber, práve naopak. Podľa viacerých názorov na sociálnej sieti je nedôstojné robiť ples na mieste, ktoré kedysi slúžilo na náboženské účely.

„Akcie takéhoto typu nepatria do stánku, ktorý bol postavený na oslavu ,uctievanie, služby Bohu. Toto je urážka židovskej kultúry a viery!“ prezentoval svoj názor na sociálnej sieti jeden z Lučenčanov.

„Podľa info čo som mal, sa tam žiadne akcie ako svadby a plesy nemali robiť, keďže to je pamiatka. Ale budiž, v Lučenci sa môže všetko,“ pridal sa ďalší diskutujúci.

V mestskej organizácii Lukus, ktorá má Synagógu na starosti, to vidia inak a podľa nich nie je na organizovaní plesu v spomínaných priestoroch nič zlé. „Synagóga nebola len miestom náboženských úkonov, ale aj miestom stretávania židovskej náboženskej obce. Konali sa tam rôzne druhy osláv, mali tam dokonca aj prípravovňu jedál. Synagóga nebola tak, ako u kresťanov kostol, len posvätným miestom na Bohoslužby. Stretávali sa tu medzi sebou na rôznych akciách aj ľudia z komunity,“ vysvetlila kunsthistorička Lukusu Andrea Moravčíková.

Aký je váš názor? Je podľa vás dôstojné, ak sa mestský ples koná v Synagóge, alebo nie? Vyjadrite sa v hlasovaní pod textom!

Pozrite si nádheru lučeneckej Synagógy v našej fotogalérii!

Je podľa vás dôstojné, ak sa mestský ples koná v Synagóge?

Nie
Pozrite si krásu zrekonštruovanej synagógy
11
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM