Kultúra

Hlavnou témou hradných hier budú historické remeslá, stredoveká hudba i kuchyňa

Historické remeslá budú ústrednou témou 20. ročníka Fiľakovských hradných hier. A na programe je aj netradičný moment podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Hlavnou témou hradných hier budú historické remeslá, stredoveká hudba i kuchyňa
6
Galéria
Zdroj: TASR

Historické remeslá budú ústrednou témou 20. ročníka Fiľakovských hradných hier, ktoré sa uskutočnia v dňoch 15. a 16. júna vo Fiľakove v okrese Lučenec. TASR o tom informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, podľa ktorej ich súčasťou bude aj remeselnícky jarmok.

„Úvodným a netradičným momentom podujatia bude na nádvorí hradu odliatie 15-kilogramového zvona niekdajšej hradnej kaplnky, ktorý odleje zvonolejár Róbert Slíž. Jeho slávnostné odovzdanie sa uskutoční počas sobotňajšieho programu, kedy sa zvon vyberie z formy, očistí a umiestni na miesto, kde kaplnka stála," priblížila Tittonová.

Dodala, že súčasťou sobotňajšieho programu, ktorý sa začína o 15.00 h, budú i bojové ukážky, sokoliarske predstavenie, verbovanie vojakov, historické tance, stredoveká hudba či dobová kuchyňa. Najmenší sa okrem toho môžu tešiť na obrie bábky a zabávačov.

V nedeľu sa v réžii občianskeho združenia Fiľakovskí vlci uskutoční medzinárodná súťaž v historickej lukostreľbe o titul Lukostrelec Novohradu a o hodnosť Obranca Fiľakovského hradu. „Záujemcovia si v rámci tejto súťaže môžu zmerať sily v niekoľkých disciplínach," zakončila Tittonová.

Foto, TASR

Fiľakovský hrad
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM