Michaela Mozolányová Kultúra

Hontianska paráda už tento víkend: Organizátori očakávajú 15 000 návštevníkov!

Do 15 000 návštevníkov zo Slovenska, ale aj z blízkeho či vzdialenejšieho zahraničia očakávajú organizátori 19. ročníka folklórneho festivalu Hontianska paráda, ktorý sa začne už v piatok 15. augusta v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš.

Ilustračný obrázok k článku Hontianska paráda už tento víkend: Organizátori očakávajú 15 000 návštevníkov!
Zdroj: TASR

Hontianska paráda je vrcholným podujatím a prezentáciou obce Hrušov, ale zároveň najväčšou akciou ľudovej tradičnej kultúry Hontu. „Štruktúra programu sa už niekoľko rokov nemení, takže opäť ideme v zabehnutých koľajach," povedala šéfka organizačného výboru Mária Augustíniová. Program je rozdelený na štyri časti – život na lazoch, remeselníci, hontianske dvory a scénické programy.

Život na lazoch priblížia živé ukážky ručnej žatvy, mlátenia obilia, pečenia chleba v kamenných peciach, pálenie dreveného uhlia, kresanie dreva a kameňa a tento rok prvý raz aj ukážka spracovania technického konope. Remeselníci z celého Slovenska aj zo zahraničia odprezentujú na jednotlivých stanovištiach v dedine svoju zručnosť. Veľkým lákadlom sú tak ako každý rok hontianske dvory. Tento rok ich bude 20 a priestor pre ochutnávku, zábavu, ale i prezentáciu okolitých obcí sa tento rok rozšírila o dvor približujúci hrušku ako takú a o Timravin dvor z obce Polichno.

Scénické programy v amfiteátri budú najmä ukážkou folkloristov z Hontu, ale aj z iných regiónov Slovenska i zo zahraničia. Vrcholmi by mal byť piatkový program SĽUKu s názvom Krížom krážom a sobotňajší, záverečný program folklórneho súboru Rozsutec zo Žiliny.

Kompletný program XIX. ročníka festivalu nájdete TU: Pozrite si video: Blíži sa obľúbený festival Hontianska paráda

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM