Kultúra

Hrad Šomoška poznajú i návštevníci z Nového Zélandu, USA či Izraela

Približne 25-tisíc až 27-tisíc platiacich turistov navštívi ročne hrad Šomoška pri obci Šiatorská Bukovinka na juhu okresu Lučenec.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Šomoška poznajú i návštevníci z Nového Zélandu, USA či Izraela
7
Galéria
Zdroj: TASR

O návštevnosti tejto pamiatky TASR informoval starosta obce Juraj Badinka, podľa ktorého je celkový počet návštevníkov ešte vyšší, nakoľko ľudia na hrad chodia aj v zimnom období, keď už samospráva nevyberá vstupné.

„Je ich aj vtedy dosť, hoci niekedy sú na hrade a cestou k nemu zľadovatené chodníky. Keď sa však zvyknem v zime prejsť na hrad, prakticky vždy niekoho stretnem,“ poznamenal starosta s tým, že najviac návštevníkov prichádza zo Slovenska a Maďarska. Na Šomoške však zaznamenali však aj exotickejších turistov.

„Boli tu napríklad návštevníci z Nového Zélandu, USA či Izraela. Bežne chodia ešte Poliaci či Česi,“ konkretizoval Badinka.

Hrad mala obec pôvodne v prenájme, pred štyrmi rokmi ho však odkúpila od štátu do svojho vlastníctva za 10-tisíc eur. Podľa starostu bola ale aj táto suma pre malú dedinu so zhruba 300 obyvateľmi záťažou.

„Šetrili sme, asi dva roky sme neinvestovali väčšie prostriedky do obnovy a opráv,“ podotkol s tým, že vďaka takýmto opatreniam sa im potrebné prostriedky napokon podarilo zhromaždiť.

Na Šomošku vedie zo záchytného parkoviska 1,6 kilometra dlhý náučný chodník s ôsmimi zastávkami. Pod hradným areálom sa nachádza takzvaný Kamenný vodopád, tvorený stuhnutými čadičovými stĺpmi a neďaleko je situované aj Kamenné more – veľká kamenná plocha vytvorená zo zvetraného čadiča.

V blízkosti Šomošky je tiež bývalý kameňolom Mačacia s vyhliadkovou vežou a zvyškami baníckej osady.

Hrad Šomoška pochádza z konca 13., prípadne začiatku 14. storočia. Medzi jeho vlastníkov patril Matúš Čák Trenčiansky, v 16. storočí bol jednou z protitureckých pevností.

Osmanským vojskám sa však neubránil a v ich moci zostal 23 rokov. Osudným sa mu nakoniec stali stavovské nepokoje. Po porážke povstania Františka II. Rákocziho ho cisárske vojská sčasti zbúrali a odvtedy chátral. V 70. rokoch minulého storočia bol čiastočne zrekonštruovaný a konzervovaný.

hrad Šomoška v Šiatorskej Bukovinke
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM