Ľubomíra Karmanová Kultúra

Hrad zahalí osvetlenie s barokovými motívmi: Jedinečnú atmosféru doplní bohatý program

Už túto sobotu čaká na návštevníkov Fiľakovského hradu množstvo atrakcií a zaujímavých podujatí. Hradné múzeum vo Fiľakove sa zapojí do ôsmeho ročníka podujatia Noc múzeí a galérií.

Ilustračný obrázok k článku Hrad zahalí osvetlenie s barokovými motívmi: Jedinečnú atmosféru doplní bohatý program
Zdroj: TASR

Do ôsmeho ročníka celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční v sobotu 16. mája, sa zapojí aj Hradné múzeum vo Fiľakove. Ako informovala jeho riaditeľka Viktória Tittonová, pre návštevníkov pripravili viacero akcií. Program sa začne vernisážou Kamenári a kamenné kvety v Mestskom vlastivednom múzeu o 18.00 h. Expozícia, ktorej kurátorom je etnológ a primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs, návštevníkom predstaví históriu novohradských kamenárov a kameňopriemyslu.

"Okrem pracovných nástrojov, odevu, písomností a zväčšených dobových fotografií tu budú prezentované aj pozoruhodné minerálne útvary pochádzajúce z okolitých kameňolomov, po vernisáži sa uskutoční premietanie cyklu archívnych filmov niekdajšieho Filmového krúžku, fungujúceho pri Závodnom klube vo Fiľakove, informovala riaditeľka.

Ďalšia časť podujatia sa odohrá v Bebekovej bašte Fiľakovského hradu, kde je na 19.00 h naplánované otvorenie výstavy s názvom Naša budúcnosť v našej minulosti, ktorá návštevníkom priblíži ľudovú kultúru Slovákov žijúcich v Maďarsku. „Expozíciu, predstavujúcu ľudové tradície prostredníctvom zväčšených dobových fotografií a figurín oblečených v tradičnom odeve, dopĺňa zbierka čepcov a evanjelických spevníkov,“ informovala Tittonová. Prezentované kroje a exponáty pochádzajú zo zbierok súkromných osôb, respektíve z národopisných zbierok Slovákov v Maďarsku.

V rámci sprievodného programu predvedie o 19.45 h v strednom hrade folklórny súbor Furmička typické tance Slovákov z Čemera. O 20.15 h nasleduje literárno-hudobné predstavenie divadla Csavarszínház, s prednesom básní Fracoisa Villona.

„Jedinečnú atmosféru večera dotvorí špeciálne farebné osvetlenie hradu s barokovými motívmi, v sprievode koncertu funkovej kapely Guru Brothers, ktorá vystúpi o 21.30 h,“ načrtla riaditeľka.

V priebehu večera bude návštevníkov zabávať aj historická skupina Defensores s animačným programom v Dobovej krčme v kazemate, kde budú mať odvážlivci možnosť ochutnať aj dobové nápoje. „Hradný areál bude v deň podujatia otvorený do 23.00 h, vstup na všetky podujatia v rámci Noci múzeí je vo Fiľakove voľný,“ uzavrela Tittonová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM