Správy

Hradný areál vo Fiľakove dostane novú vstupnú bránu: Jedna tona kovového umenia!

Takmer šesťmetrová kovová brána bude vážiť približne jednu tonu a budú na nej vyobrazené dve, proti sebe stojace, skupiny jazdcov na koňoch.

Ilustračný obrázok k článku Hradný areál vo Fiľakove dostane novú vstupnú bránu: Jedna tona kovového umenia!
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Umelecky zhotovená brána v štýle priestorovej grafiky sa už čoskoro stane novou atrakciou vstupného areálu Fiľakovského hradu v okrese Lučenec.

Takmer šesťmetrová kovová brána bude vážiť približne jednu tonu a budú na nej vyobrazené dve, proti sebe stojace, skupiny jazdcov na koňoch.

„Bránu vyhotovuje tím okolo umelca Otta Szabóa, ktorý ju aj navrhol. Na svojom mieste mala pôvodne stáť už v polovici marca pri otvorení novej turistickej sezóny, avšak nastali komplikácie pri jej technickom riešení. Vzhľadom na hmotnosť brány bolo pri jej riešení prvoradé zaistenie bezpečnosti,“ informovala hovorkyňa mesta Klaudia Kovácsová.

Brána sa napokon bude otvárať prostredníctvom elektromotora, odsúvať sa bude do ľavej strany. „Pracovnému tímu sa podarilo nájsť riešenie, pri ktorom bude grafika zmysluplná a estetická aj po jej odsunutí,“ podotkla Kovácsová s tým, že predpokladaný termín osadenia umeleckej brány je v apríli.

„Netradičná atrakcia tak bude návštevníkov hradu vítať už počas Noci múzeí a galérií,“ dodala.

Mesto bude stáť nová brána približne 20-tisíc eur, ktoré použije z projektu cezhraničnej spolupráce Interreg, v rámci ktorého v minulom roku získalo takmer milión eur na revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu.

Táto suma zahŕňa prípravné a zemné práce, príprava podkladu, konštrukciu brány a samotné umelecké dielo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM